Nieuwe eigenaar voor kerk in Lage Zwaluwe: Jean-Michel van Braak geeft pand sociale functie

Foto: Google

Lage Zwaluwe – De voormalige H. Johannes de Doperkerk in Lage Zwaluwe, die al elf jaar leegstaat, wordt uiterlijk eind december overgedragen aan de nieuwe eigenaar Jean-Michel van Braak. Van Braak wil het gebouw een sociaal-culturele invulling geven die passend is voor een kerk. Dit nieuws werd bevestigd door BN De Stem.

Momenteel is de kerk nog eigendom van de Immanuel Parochie. Otte Strouken van het parochiebestuur legt uit: “Een concept-koopovereenkomst wordt nu opgesteld door de notaris. Na goedkeuring door koper en verkoper is een bisschoppelijke machtiging nodig voordat we kunnen tekenen. De overdracht is gepland voor eind december, of zoveel eerder als mogelijk.”

De handtekening van de bisschop is vereist omdat het bisdom Breda moet instemmen met de herbestemming van het kerkgebouw. Strouken verzekert dat het bisdom in principe akkoord is. “Voor het bisdom is het belangrijk dat de kerk een sociale bestemming krijgt, waar mensen samen kunnen komen, en dat is hier het geval.”

In het verleden werd overwogen om appartementen in de kerk te realiseren. Strouken meldt dat er destijds zelfs navraag bij de gemeente Drimmelen is gedaan over de mogelijkheden hiervoor. “Op ons verzoek heeft het bisdom een extern deskundige ingeschakeld om een koper te vinden, die toen informeerde naar een woonbestemming. Dat was niet meer relevant toen Van Braak als koper in beeld kwam.”

Het parochiebestuur is zeer tevreden met Van Braak als koper. “Een inwoner van Lage Zwaluwe die het gebouw een sociaal-culturele functie wil geven en er iets moois van wil maken. Bovendien komt er een devotiekapel, waar mensen een kaarsje kunnen branden. Voor ons is hij de perfecte koper,” aldus Strouken.

Ook Willem de Ruiter, buurman van de kerk, is bij het project betrokken. Hij heeft samen met Van Braak de plannen voor de herbestemming uitgewerkt, zoals te lezen valt op de website van de parochie. “Gezamenlijk hebben zij ontwerptekeningen opgesteld die de basis vormen. Het uiterlijk van het gebouw zal nauwelijks worden gewijzigd.” De plannen moeten echter nog besproken worden met de gemeente Drimmelen.

Cookieinstellingen