Werkafspraken gemaakt voor besteding opbrengst windmolens

06 jun , 16:18 Nieuws
samenwerkingsovereenkomst
Drimmelen - Met acht windmolens langs de A16 gaat de gemeente Drimmelen de komende 25 jaar zelf schone energie opwekken. Deze energie komt ook ten goede aan de inwoners. Een kwart van de winst uit de windmolens wordt geïnvesteerd in lokale energieprojecten die bijdragen aan energiebesparing en de opwekking van schone energie.
Op deze manier profiteert de omgeving van de windmolens. Dit gebeurt in samenwerking met Stichting Energietransitie Drimmelen (STED). Op donderdag 6 juni werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarmee de werkafspraken officieel zijn vastgelegd.

Energie A16

De afgelopen jaren hebben de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Drimmelen, Moerdijk, Breda en Zundert samengewerkt om windenergie langs de A16 te realiseren. Nu de 28 windmolens operationeel zijn, trekt de provincie zich terug en nemen de vier A16-gemeentes het voortouw. Voor de opstart en verdere ontwikkeling van de projecten zijn drie lokale stichtingen opgericht in Drimmelen, Moerdijk en Zundert. In Breda zijn vier wijk- en dorpsraden betrokken.

Samenwerking met STED

Stichting Energietransitie Drimmelen (STED) is opgericht om de participatie van inwoners in de gemeente Drimmelen te waarborgen. Het bestuur van deze onafhankelijke stichting bestaat uit leden van de lokale gemeenschap. STED beheert het windfonds dat gevoed wordt met 25% van de opbrengsten van de windmolens op gemeentegrond. Op basis van een bindend advies van het college van Burgemeesters & Wethouders besluit STED hoe en waaraan deze middelen het beste kunnen worden besteed. De uitgangspunten zijn vastgelegd in het Drimmelens Energie Akkoord uit 2020.

Volgende stappen

De volgende stap is het opstellen van een investeringskader. Hierin worden afspraken vastgelegd over onder andere het rentepercentage en de minimale en maximale bedragen die uit het fonds geleend en geïnvesteerd kunnen worden. Naar verwachting kunnen de projecten concreet van start gaan in 2027. De eerste jaren worden de rendementen van de windmolens gebruikt om het Energiefonds Brabant terug te betalen voor de bouw van de acht windmolens.