Pas op voor neptelefoontjes uit naam van Amazon

17 sep , 5:46 Nieuws
pexels tofros com 83191 359757
Wanneer je wordt gebeld door een onbekend nummer waar iemand zich voordoet als een Amazon-medewerker, kijk dan uit. Je voelt het al aankomen, maar dit zijn geen echte medewerkers van Amazon. De Engelstalige beller vraagt van alles van je, om zo toegang te krijgen tot je computer en uiteindelijk je bankrekening.

Terugkerende klachten

Vorig jaar kwamen er al vergelijkbare klachten bij Radar binnen. Toen werden mensen gebeld door een onbekend nummer en deed iemand aan de andere kant van de lijn zich voor als medewerker van Amazon. Daarover waarschuwde destijds ook de Fraudehelpdesk. Nu blijven klachten over deze zwendel binnenkomen. Waar moet je op letten?

Zo herken je de fraudeur

Men wordt gebeld door een voor hen onbekend nummer. Bij de melding die wij binnenkregen ging het om het volgende nummer: 0610510264.
De stem aan de andere kant van de lijn is Engelstalig en doet zich voor als een medewerker van Amazon. Dit is echter een fraudeur. Want voor de duidelijkheid: Amazon geeft aan dat zij nooit om externe toegang tot apparaten vraagt.
Deze persoon komt met het verhaal dat op jouw account ‘verdachte bestellingen’ zijn gedaan. Soms spreken ze zelfs van grote bestellingen. Er wordt dan gevraagd om op ‘1’ te drukken als dit zo is.

‘Verdachte bestellingen’

Ze komen dan meteen met een oplossing voor deze zogenaamde verdachte bestellingen: het downloaden van beveiligingssoftware. Download of installeer deze dus niet op je computer of mobiel. Het gevaar is dat de oplichter met deze software toegang kan krijgen tot je computer. 
Ze stellen dan voor om je te helpen de bestelling via de bank te blokkeren. Of je wordt gevraagd op een website de gegevens van je creditcard in te vullen. Als ze zo ver zijn gekomen, of zelfs nog meer gegevens van jou krijgen, hebben zij mogelijk ook toegang tot je bankrekening.

Wat te doen als je door zo’n nummer gebeld wordt?

Wanneer je zo’n verdacht telefoontje krijgt, verbreek dan simpelweg de verbinding. Heb je daadwerkelijk iets bij Amazon besteld en twijfel je? Zoek dan apart contact met de klantenservice van Amazon en vraag het na.
Blokkeer het frauderende telefoonnummer nadat je de telefoon hebt opgehangen. Is het iets verder gegaan en heb je ze toegang gegeven of gegevens met hen gedeeld? 
Onderneem dan de volgende stappen:
  • Verbreek de verbinding met het internet op de ‘geïnfecteerde computer’, of zet deze uit;
  • Neem contact op met je bank;
  • Maak zo snel mogelijk een melding bij de Fraudehelpdesk.
Bron: Radar