Elektrische apparaten uit het stopcontact bij onweer: verstandig of onzin?

Foto: Pexels

Moet je je elektrische apparaten nu wel of niet uit het stopcontact halen en afkoppelen van het stroomnet tijdens een onweersbui? Radar vraagt het Brandweer Nederland. Want is het verstandig of onzin?

Better safe then sorry’

“In het algemeen is het ‘better safe then sorry”, licht Brandweer Nederland toe. Dus voordat het onweer uitbreekt alvast de stekker uit het stopcontact halen, omdat tijdens onweer het te laat kan zijn. Zeker als je niet zeker weet of de meterkast overspanningsbeveiliging heeft.”

Je kunt dus beter voorafgaand aan een flinke onweersbui al alle apparaten loskoppelen. Een eventuele overspanningsbeveiliging zou mogelijke schade aan apparaten na een blikseminslag daarnaast kunnen voorkomen. “Overspanningsbeveiliging is overigens niet verplicht.”

Hoe weet je of je overspanningsbeveiliging hebt?

Hoe weet je of je overspanningsbeveiliging hebt? Hiervoor moet je in de meterkast kijken, de beveiliging is vaak naast de hoofdschakelaar geplaatst. De beveiliger voert extra spanning tijdens een spanningspiek af waardoor er geen schade ontstaat aan de apparaten.

 “De overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat als de spanning te hoog wordt dit wordt ‘opgevangen’ en je apparaten niet worden geconfronteerd met veel te hoge spanning”, vertelt Brandweer Nederland.

Welke apparaten zijn gevaarlijk?

Het gevaar voor overspanning geldt vooral voor huishoudelijke apparaten zoals computers, televisies en wasmachines en drogers. Tegenwoordig hebben de meeste apparaten ingebouwde overspanningsbeveiliging of zijn deze apparaten aangesloten op stekkerdozen met overspanningsbeveiliging.

Bron: Radar

Cookieinstellingen