De bladeren vallen van de bomen, de lucht is vaak grijs, en de dagen worden korter. Het is weer tijd voor de wintertijd! Dit weekend is het zover: in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de klok een uur terug. Om 03.00 uur ’s nachts wordt het dan weer 02.00 uur. Het voordeel? Een extra uur slaap – als alles meezit.
Met de ingang van de wintertijd komen we weer een stapje dichter bij het einde van het jaar. Gelukkig duurt deze tijd slechts vijf maanden, en schakelen we op 30 maart alweer over naar de zomertijd.
Weet je niet zeker of de klok vooruit of achteruit moet? Een handige truc is te denken aan de Engelse termen: "fall" voor herfst en "spring" voor lente. In de herfst “valt” de klok een uur terug, en in de lente “springt” de klok een uur vooruit.
Gezondheidsvoordelen van een permanente wintertijd
Dit zou wel eens de laatste keer kunnen zijn dat we de klok verzetten. Wetenschappers pleiten voor een permanente wintertijd, omdat dit beter zou zijn voor onze gezondheid. De wintertijd, ook wel de standaardtijd, ondersteunt ons natuurlijke dag- en nachtritme. Zo krijgen mensen in de wintermaanden meer ochtendlicht, wat helpt om een gezond slaap-waakritme te behouden.
Licht in de ochtend stimuleert de biologische klok, wat essentieel is voor een goed 24-uursritme. Voldoende ochtendlicht zorgt voor een energieker gevoel overdag en een betere slaapkwaliteit 's nachts.