Drimmelen – Het college van Drimmelen heeft een sluitende begroting voor 2025 gepresenteerd. “We hebben dat jaar veel ambitie en tegelijkertijd minder middelen,” aldus wethouder Harry Bakker. Op een totaalbudget van 80 miljoen euro houdt de gemeente 100.000 euro over, mogelijk gemaakt door al scherpere keuzes voor 2025 en de daaropvolgende jaren.
Financiële stabiliteit en uitdagingen
De gemeente krijgt te maken met een daling in de financiering vanuit het Rijk door een veranderde financieringssystematiek. Vanaf 2026 ontvangt Drimmelen bijna 10% minder, en landelijk worden deze jaren dan ook de ‘ravijnjaren’ genoemd. In 2026 en 2027 voorziet Drimmelen een tekort van respectievelijk 1,6 miljoen en 1,3 miljoen euro. “We hebben nog tijd om hieraan te sleutelen en blijven financieel stabiel met voldoende reserves en gezonde kengetallen,” zegt Bakker. Om investeringen te blijven realiseren, werkt het college aan scenario’s voor een structureel sluitende begroting.
Dienstverlening en lokale lasten
Het college wil de dienstverlening behouden zonder lokale lasten onevenredig te verhogen. In 2025 stijgen de lasten per huishouden met 44 euro: de onroerendezaakbelasting (OZB) met 14 euro, rioollasten met 15 euro en afvalkosten met 15 euro. Het vastrechttarief voor afval daalt echter met 18 euro, terwijl de kosten voor restafvalafvoer per container met 5 euro toenemen om afvalscheiding te bevorderen. Ook zal een buffer worden ingezet om gestegen afvalverwerkingskosten te compenseren en noodzakelijk onderhoud en investeringen in het riool door te voeren.
Ambities voor 2025
Het college wil komend jaar enkele prioriteiten uit het coalitieakkoord realiseren. De woningbouwprojecten liggen op schema, en de aanleg van veilige school- en sportroutes vordert. Daarnaast wordt in 2025 de bypass Zoutendijk aangelegd voor zwaar verkeer. Op het gebied van duurzaamheid worden extra stappen gezet, waaronder het actieplan biodiversiteit en de aanleg van schaduwplekken ter vermindering van hittestress. De BOA’s zullen dorpsgericht werken en er wordt samen met het RIEC een instrument ontwikkeld om spookbewoning tegen te gaan. Daarnaast komt er een tweede noodopvang voor asielzoekers en een jeugdadviesraad.
In het sociaal domein wordt ingezet op preventieve zorg en zal de Visie op Wagenberg in samenwerking met inwoners en lokale partijen worden opgesteld.
Najaarsnota
De gemeenteraad bespreekt de begroting en de Najaarsnota op 7 november. Uit de Najaarsnota blijkt dat de gemeente het jaar zal afsluiten met een overschot van ruim 100.000 euro.