De omvormers van zonnepanelen van consumenten worden uitgeschakeld bij piekbelasting. Dat gebeurt om overspanning te voorkomen en ruimte te creëren op het stroomnet. Hoe werkt dat precies? En wat doen netbeheerders en energieleveranciers om de overlast te verminderen? Radar onderzocht het.
Waarom worden omvormers uitgeschakeld?
De omvormer van jouw zonnepanelen kan worden uitgeschakeld als de belasting op het stroomnet te hoog is. Dan wordt er dus meer stroom gevraagd of teruggeleverd dan ons huidige net kan vervoeren. De spanning gaat dan omhoog. Omvormers zijn ontworpen om automatisch uit te schakelen als de spanning te hoog wordt. Dit is wettelijk geregeld.
Wanneer de spanning weer naar een normaal niveau zakt, schakelt de omvormer zich meestal vanzelf weer in. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het balanceren van vraag en aanbod op het elektriciteitsnet.
Als op een zonnige dag veel stroom wordt teruggeleverd en de vraag laag is, kan de netbeheerder verschillende dingen doen om de balans te houden. Een van die oplossingen is het uitschakelen van omvormers van huishoudens. Zonneparken worden ook uitgezet, maar dat staat los van huishoudens, omdat deze op een ander elektriciteitsnet zijn aangesloten.
Het elektriciteitsnet uitgelegd
Het net bestaat uit drie delen: het hoog-, midden- en laagspanningsnet. Hoogspanningslijnen verbinden energiecentrales en verplaatsen stroom over grote afstanden naar de grote industrie en het buitenland.
Energiecentrales zetten de hoogspanning om naar middenspanning. Die voorziet kleine industrie en grote gebouwen van stroom. Zonneparken zijn meestal op het hoog- of middenspanningsnet aangesloten.
Het middenspanningsnet voedt via elektriciteitshuisjes het laagspanningsnet. Dat is wat huishoudens gebruiken.
‘Komende jaren gaat 1 op de 3 straten open’
Vooral het laagspanningsnet is vaak overbelast, omdat deze de vraag en aanbod van elektriciteit momenteel niet aankan. Radar sprak een woordvoerder van netbeheerder Liander over dit probleem.
“Over de hele linie moet worden uitgebreid, omdat er een gigantische toename in vraag en aanbod van elektriciteit is. Op elk niveau moet dat, maar omvormers en zonnepanelen op woningen zijn allemaal laagspanning. Dat net moet verzwaard en vernieuwd worden, zodat het ook de toenemende vraag van warmtepompen, elektrische auto's enzovoort aankan.”
De woordvoerder maakt duidelijk dat de focus bij Liander daarom op het uitbreiden van het net ligt.
“Er komen dubbel zoveel transformatorhuisjes, daar zijn we al mee begonnen. Ook gaan de komende jaren 1 op de 3 straten open, om overal zwaardere kabels in de grond te leggen om de stroom te verplaatsen. In samenwerking met gemeenten gaan we buurt voor buurt langs om het stroomnet aan te pakken,” aldus netbeheerder Liander.
Hoe energieleverancier Eneco omgaat met piekbelasting
Wanneer het elektriciteitsnet overbelast is, noemen we dat ook wel netcongestie. Volgens een woordvoerder van Eneco remt het de energietransitie af.
“Netcongestie is eigenlijk iets van de netbeheerders, maar Eneco is wel onderdeel van het hele systeem. Eigenlijk willen we de stroom nergens hoeven uitzetten. Het liefst heb je de maximale opbrengst van zonnepanelen.
De veranderingen komen, maar het heeft tijd nodig. De regels zijn nu allemaal veranderd, maar we zitten in een energietransitie die snel verloopt. De voordelen van het hebben van zonnepanelen zijn nog steeds groot. Maar het gaat er niet alleen om dat jij er financieel beter van wordt.
Het is ook zoeken naar hoe we een goed energiesysteem krijgen in Nederland. Daar wordt aan gewerkt. Maar het is van belang dat uitgebreid wordt getest wat we doen. Want als er technisch iets wordt aangepast, heeft dat ook financiële gevolgen,” aldus de woordvoerder van Eneco.
Bron: Radar