Staking streekvervoer: 11 september tussen 04:00 en 08:00

10 sep , 10:18 Nieuws
openbaar vervoer bus
Op de ochtend van 11 september organiseren vakbonden CNV en FNV een landelijke staking in het openbaar vervoer. De actie, die plaatsvindt tussen 04.00 en 08.00 uur, is bedoeld om aandacht te vragen voor een betere regeling voor vervroegd pensioen (RVU-regeling) voor werknemers in zware beroepen. Zowel het treinverkeer als het streekvervoer zullen hinder ondervinden van de staking.

Onvrede over pensioenregeling

De staking is een reactie op het aflopen van de huidige zwaarwerkregeling in 2025. Deze regeling stelt werknemers in zware beroepen, zoals machinisten en buschauffeurs, in staat om eerder met pensioen te gaan. Veel van hen ervaren fysieke en mentale belasting en vinden het onrealistisch om door te werken tot hun AOW-leeftijd.

Druk op de overheid

Vakbond FNV wil met deze staking druk uitoefenen op de overheid om de pensioenregeling te verlengen en te verbeteren. De bond benadrukt dat werknemers in zware beroepen recht hebben op een eerlijk en haalbaar pensioen. FNV hoopt dat de overheid de eisen serieus neemt en voorkomt dat werknemers langer moeten doorwerken dan verantwoord is.

Advies aan reizigers

De staking zal aanzienlijke gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. Reizigers worden geadviseerd om tijdens de staking alternatieve reisopties te overwegen of, indien mogelijk, thuis te werken.