NVWA waarschuwt: Geen hete dranken in Pokal glazen van Ikea

11 sep , 22:04 Nieuws
schermafbeelding 2024 09 11 om 221011
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete dranken uit de Pokal glazen van Ikea te drinken. Het gaat om glazen met een inhoud van 27, 35 en 65 centiliter, die door een plotseling temperatuurverschil kunnen barsten.

Wat is het probleem?

De Pokal glazen van Ikea zijn gevoelig voor breuk bij een groot temperatuurverschil. Dit komt doordat beschadigingen in het glas kunnen ontstaan door dagelijks gebruik, zoals bij het in- en uitladen van de vaatwasser of het stapelen van de glazen. Deze beschadigingen verhogen de kans op een thermische schok, waarbij het glas kan barsten wanneer hete vloeistof erin wordt gegoten.

Gevallen van brandwonden

In de afgelopen jaren hebben enkele honderden consumenten meldingen gemaakt bij Ikea over dit probleem. Verschillende mensen hebben brandwonden opgelopen doordat de glazen uit elkaar spatten tijdens het gebruik van hete dranken.

Onvoldoende waarschuwing van Ikea

De NVWA vindt dat Ikea onvoldoende waarschuwt voor de risico's van het gebruik van de Pokal glazen voor hete dranken. Ikea adviseert wel om het glas neer te zetten in plaats van vast te houden bij het inschenken van hete vloeistoffen, maar volgens de NVWA neemt dit het risico op verwondingen niet volledig weg. Het gevaar blijft dat het glas kan barsten, zelfs als het niet vastgehouden wordt.

Advies van de NVWA

De NVWA adviseert consumenten om geen hete dranken te drinken uit Pokal glazen met een inhoud van 27, 35 of 65 centiliter, ongeacht de kleur. Voor koude dranken kunnen de glazen veilig worden gebruikt. Heb je deze glazen in huis? Gebruik ze dan alleen voor koude vloeistoffen om risico op verwondingen te voorkomen.