Planten en herplanten bomen Jachthaven Terheijden en Bastion

24 nov 2023, 18:11 Nieuws
pexels markus spiske 247160
Het Waterschap Brabantse Delta werkt aan het versterken van de dijken langs de Mark en doet dit ook in de haven van Terheijden. Om dit werk te kunnen doen moeten 80 bomen verplant of gekapt worden. Het waterschap moet zorgen dat voor elke boom die gekapt wordt, een boom in hetzelfde gebied wordt geplant. Elke boom die moet worden verplant, moet een plaats krijgen op een andere plek in hetzelfde gebied.
Wat u moet weten
Omdat in het gebied tussen de haven en de Mark voldoende groene ruimte is, worden de bomen verplant en nieuwe bomen geplant in dit gebied. Tijdens de voorbereiding van de werkzaamheden kregen we reacties van enkele bewoners uit het Bastion over de te planten en te verplanten bomen. Daarop is besloten de te verplanten bomen te wisselen met andere bomen uit het plan. Over dit resultaat, de locaties, soorten en afmetingen van de te planten bomen zijn de aanwezigen geïnformeerd op een bewonersavond op 13 november. Hieronder staat een overzicht.
schermafbeelding 2023 11 24 180631

Waarom we dit doen

De gemeente wil niet dat er bomen verdwijnen. Als er bomen moeten worden gekapt, moet de degene die de boom kapt er een nieuwe boom voor terug planten. Bij een project van deze grootte stelt de gemeente een groencompensatieplan verplicht. Als dat mogelijk is moet het groen gecompenseerd worden in hetzelfde gebied als waar de bomen gekapt zijn. In het gebied is ruimte voor het planten van bomen.

Meedenken en meedoen

Aanwezigen op de informatieavond hebben hun reactie kunnen geven op het bomenplan. Als u hier niet bij aanwezig was kunt u reageren via het e-mailadres [email protected]
o.v.v. ‘Reactie inrichting groen haven Terheijden’. Dit kan tot 8 december 2023

Planning

  • November 2023 - informatieavond De Gouden Leeuw Terheijden (al geweest)
  • 8 december 2023 – uiterste datum voor inzenden reactie op het bomenplan
  • Januari 2024- Definitieve plaatsbepaling bomen
  • Februari 2024 – start (her)planten bomen
  • April 2024 – oplevering keermuur in de haven van Terheijden door waterschap
  • Mei 2024 – voorlopige planning start uitvoering plan inrichting openbaar gebied haven Terheijden

Zie ook

Documenten

Contact

Als u vragen heeft over het project kunt u contact opnemen met projectleider Wim Kapitein via [email protected] .