Made / Stein - Op vrijdag 28 maart 2025 reikte de burgemeester van Stein, mevrouw M.F.H. Leurs-Mordang, een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer C.P.J. van der Veeken (68 jaar), woonachtig in Made, gemeente Drimmelen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Sinds 2007 was de heer Van der Veeken directeur van het door Rijkswaterstaat opgerichte Consortium Grensmaas, dat bestond uit 100-150 medewerkers. Dit consortium fungeerde als uitvoeringsinstantie voor het natuur- en waterbeheerproject Grensmaas, een samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse overheden. Het project had als doel overstromingen te voorkomen, drinkwater veilig te stellen, de veiligheid van inwoners te vergroten en ecologisch herstel van de Maas en haar uiterwaarden te bevorderen. Dit werd gerealiseerd door de aanleg van duizend hectare nieuwe natuur, de winning van 53 miljoen ton grind en het creëren van nieuwe bestemmingen voor de Maasplassen.
Van der Veeken gaf op bijzondere wijze vorm aan deze complexe operatie. Hij wist samenwerking tot stand te brengen tussen gemeenten, regionale en landelijke overheden, waterschappen, Rijkswaterstaat, natuurorganisaties en agrariërs. Zijn communicatieve aanpak richting de inwoners werd breed gewaardeerd, mede door het oprichten van klankbordgroepen en het organiseren van huiskamergesprekken. Hij werd omschreven als een verbinder, maatschappelijk betrokken en innemend. Duidelijke afspraken met inwoners over onder andere transportbewegingen en het verspreiden van voorlichtingsbrochures droegen bij aan een beter begrip en acceptatie van het project. Extra aandacht werd besteed aan de inrichting van het gebied met fietspaden, bomen en vijvers, waardoor aanvankelijke protesten veranderden in breed draagvlak, enthousiasme en trots. Bovendien kregen amateurarcheologen de gelegenheid om bodemonderzoek te verrichten tijdens de werkzaamheden.
Binnen het Consortium Grensmaas smeedde Van der Veeken een hecht team waarin specialisten veel eigen verantwoordelijkheid kregen. Gedurende de jaren werden sommige details van de uitvoeringsovereenkomst bijgesteld, wat flexibiliteit vereiste. Hij faciliteerde tweemaal de uitvoering van een opera in de open lucht op de werkterreinen van de Grensmaas en initieerde open dagen en rondleidingen voor delegaties van overheden, het bedrijfsleven en inwoners. Dit trok ook veel buitenlandse organisaties aan.
In oktober 2024 werd het sluitstuk van het project gerealiseerd met de opening van een nevengeul langs de Maas. In 2020 ontving het project Grensmaas de Nationale Delta Onderscheiding voor het meest aansprekende waterproject in Nederland. De provincie Limburg beschouwde het als een voorbeeld van burgerparticipatie, en de Europese Commissie prees het project vanwege het onderscheidende omgevingsmanagement. De transformatie van de Maas, van een vervuild en stinkend water naar een aantrekkelijk natuur- en recreatiegebied, kreeg veel internationale aandacht. Naar verwachting zal het project Grensmaas in 2027 worden voltooid.