Oplichting door nepagenten: zo word je geen slachtoffer

13 sep 2024, 18:20 112
politie
Politie.nl

Dit jaar zijn er tot eind augustus al 3400 incidenten van oplichting door nepagenten bekend bij de politie. Al dit jaar zijn er 167 verdachten aangehouden, zij deden zich voor als agent. Hoe voorkom je oplichting door nepagenten?

Babbeltrucs: hoe zien ze eruit?

Steeds vaker worden mensen slachtoffer van de zogenoemde babbeltrucs door nepagenten. Door deze trucs stelen nepagenten sieraden, geld of bankpassen van slachtoffers. 

“Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de werkwijze van deze criminelen, hoe weerbaarder ze zijn. En des te vaker melden ze het, of doen ze aangifte. Met die informatie en verscherpte aandacht kan de politie echt werk maken van deze laffe oplichtingspraktijken”, zegt Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren & Veiligheid.

Hoe gaan de nepagenten te werk?

Hoe de nepagtenten te werk gaan? De oplichters doen zich voor als wijkagenten. In deze rol bellen zij oudere mensen en gebruiken tijdens dit telefoontje de naam van de echte wijkagent. De oplichters vertellen over een inbraak in de buurt waar de daders inmiddels voor opgepakt zijn. Ze vertellen het mogelijke slachtoffer dat er een adresboekje of papiertje is gevonden met het adres van het mogelijke slachtoffer. 

De nepagenten bieden aan om de kostbaarheden voor het mogelijke slachtoffer te bewaren. Gaat diegene op het aanbod in? Dan komen er oplichters langs om de spullen op te halen. Zij legitimeren zich als recherche met een nep-politiepas. De oplichters spelen daarnaast in op je vertrouwen, ze brengen persoonlijke gegevens van familieleden en vrienden op tijdens het gesprek. 

'Doe altijd aangifte'

Hoewel schaamte soms een rol speelt wanneer je ten prooi bent gevallen aan de nepagenten, roept de politie op om altijd aangifte te doen. Daarnaast schrijft de politie op hun website dat het belangrijk is informatie te verzamelen. “Hoe meer gegevens we hebben, hoe sneller we dit kunnen stoppen.”

Bron: politie.nl