112

Politieteam Dongemond waarschuwt voor cybercrime

Foto: pexels

Ongetwijfeld hebben jullie gemerkt dat cybercrime een steeds grotere rol gaat spelen binnen de huidige maatschappij, maar zeer zeker ook binnen ons werk.

Bijna iedereen die actief is op internet heeft er al een keer mee te maken gekregen. Het beveiligen van netwerken (zowel op het werk als privé) is een absolute must! Er zijn een aantal valkuilen die je kan herkennen om er voor te zorgen dat jouw gevoelige gegevens niet op straat komen te liggen. Om hier minder vatbaar voor te zijn, wil ik een aantal tips met jullie delen.

– URL’s
Wanneer je met je muis over een link in bv een mail beweegt zie je waar de URL naartoe leidt. Zo kan de link naar bv de Rabobank (www.rabobank.nl) anders zijn dan de link naar de Rabobank (www.rab0bank.nl). Zie je het verschil? De 1e link is correct, de 2e niet 😉

– Afzenders
Twijfel je aan de afzender van een mail? In outlook kan de mail geopend worden. Daarna kan je via “bestand” onder de eigenschappen de emailheaders lezen. Hierin staat veel technische informatie, maar ook het mailadres van de afzender.

– Mail beveiliging
Phissing mails welke niet gepersonaliseerd zijn, worden vaak in bulk verzonden. Deze worden al vaak door de SPAM-filter tegen gehouden. Met een ATP for exchange (Advanced Email Threat Protection) worden ook de gepersonaliseerde phissing mailtjes eerder tegengehouden. Daarnaast kan kan een ATP for Exchange je helpen bij het beveiligen van je email, onveilige bijlages en schadelijke koppelingen.

– Wachtwoorden
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Gebruik unieke wachtwoorden en verander deze geregeld. Het laatste wat je wilt is dat er vanuit jouw account phissing mailtjes worden verzonden naar jouw netwerk, omdat je hetzelfde wachtwoord hebt op een andere online dienst die gehackt is.

– Vertrouwen of wantrouwen
Je broer, zus, vriend(in), etc. die middels mail/ WhatsApp het dringende verzoek doet om een grote overschrijving te doen, controleer het eerst. Bel hem / haar hierover op, op het telefoonnummer waarvan je zeker weet dat het je broer, zus etc is. Vertrouwen is goed, controle is beter!

– Aanmeldprocedure telefonisch
Doorloop nooit samen een aanmeldprocedure via de telefoon, en geef al helemaal nooit persoonlijke informatie telefonisch door. Oplichters kunnen met die informatie mensen makkelijker overtuigen met alle gevolgen van dien.

– Bijlagen
Let op met openen van bijlages (PDF, .xls, .docx, .exe, .zip) van onbekende afzenders, is er het risico om malware (software die b.v. wordt gebruikt om gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot computersystemen) binnen te halen. Dit kan opgelost worden met ATP for exchange waarin je mail in een virtuele omgeving wordt doorgespit en alle links worden gecontroleerd.

– Wachtwoord kluis
Maak gebruik van een wachtwoord kluis. Er zijn meerdere gratis wachtwoordbeheer programma’s waarin je je wachtwoorden kan opslaan, maar ook nieuwe wachtwoorden kan genereren. Denk bv aan het programma Keepass, LastPass, Dashlane, Google Chrome.

#poldngmnd #cybercrime #digitalecriminaliteit
^DO^

'

Reacties

article
46596
Ongetwijfeld hebben jullie gemerkt dat cybercrime een steeds grotere rol gaat spelen binnen de huidige
https://drimmelen.nieuws.nl/politie-112-made-drimmelen/46596/politieteam-dongemond-waarschuwt-voor-cybercrime/
2019-03-01T08:41:14+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/92/2017/10/18084657/pexels-photo-450035.jpg
112