112

Politie waarschuwt voor nieuwe vorm van cybercrime

Foto: Pexels (Public Domain CC0)

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van cybercriminaliteit. Op dit moment krijgt de politie veel aangiftes binnen van slachtoffers van betaalverzoeken via valse betaallinks.

Hoe werkt het?

De crimineel reageert op iemand die iets te koop aanbiedt op een handelssite zoals Marktplaats. Als er een deal gesloten wordt, krijgt de verkoper een mobiel betaalverzoek van de crimineel. Meestal is dit €0,01 cent, maar ook €0,02 en € ,03 cent komen voorbij. Door het betalen van dit kleine bedrag kan de verkoper – volgens de crimineel – aantonen dat het opgegeven rekeningnummer klopt en dat hij of zij betrouwbaar is. Maar het is een truc!

Geen echt betaalverzoek!

Op het oog lijken dit echte betaalverzoeken van banken, bijvoorbeeld via de Tikkie app, maar het zijn links naar een phishingsite. Met bijvoorbeeld het IBAN, pasnummer en identificatiecode, die het slachtoffer op de phishingsite invult, lukt het de crimineel om snel grotere bedragen van de rekening af te halen. De schade varieert van tientallen tot enkele honderden euro’s per aangifte.

Wat kun je doen?

De politie adviseert nooit op een betaalverzoek van iemand die je niet kent te klikken. Wil je toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van je eigen bankomgeving of app. Vul daar dan het bedrag van € 0,01 in en maak het over naar het rekeningnummer van de kopende partij. Zeg ook tegen de koper dat deze methode jouw voorkeur heeft. Vaak zal een crimineel dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. Bij het wel overmaken van het geld blijft de schade dan maximaal de overgemaakte cent.

Reacties