Kinderen mogen weer water testen op Slootjesdagen

Foto: IVN

Hoe goed is het water in de slootjes van Noord-Brabant? Op minimaal twaalf locaties gaan kinderen dit komend weekend onderzoeken tijdens de IVN Slootjesdagen. Met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten vangen kinderen van 4 tot en met 12 jaar waterdiertjes. Ook staan er waterproeven op het programma.

Boven gemiddelde
Kinderen leren tijdens het weekend van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee met een belangrijk project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Noord-Brabant scoorde bij de vorige metingen in 2019 een 6,7, boven het landelijke gemiddelde.

Waterbewustzijn
IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. “De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is”, licht Sophia van Dam van IVN toe. “Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven.” Volgens haar geldt dat alleen niet voor elke sloot in Nederland: “Helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.”

Basisscholen
Dit jaar kunnen ook basisscholen meedoen aan de Slootjesdagen. Op verschillende scholen worden gastlessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen. Door duizend basisscholen is er al een speciaal lespakket gedownload voor de leerlingen van groep 6 t/m 8. Meesters en juffen kunnen dan samen met hun leerlingen op pad om de slootjes in de buurt te ontdekken en te onderzoeken. Daarnaast worden op verschillende scholen onderzoekslessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen, in samenwerking met Natuur en Milieu.

Eerste sinds corona
In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Vorig jaar gingen de dagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk dat de zevende editie dit jaar wel doorgaat. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1. Van Dam: “En als je bedenkt dat tijdens de Slootjesdagen toch vaak wel de mooiere, kwalitatief betere slootjes worden uitgekozen, is dit cijfer dus waarschijnlijk ook nog geflatteerd.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden