Column Jes!-sica Voets: Zijn we wakker?

Foto: @Jessica

Vorige week kon je mijn artikel over de verboden plantenthee genaamd ayahuasca al in deze krant lezen. Daarnaast was er ook het uitgebreide radio-interview dat ik met desbetreffende traumatherapeut en ervaringsdeskundige had, waarin ze ook daar waarschuwden voor de gevolgen van het hallucinerende middel.

Na jaren van gesprekken was het dan uiteindelijk zover: de veelal verzwegen kant van ayahuasca mocht gehoord worden. Want YouTube staat vol met de lofzang over het middel, maar de bosjes mensen die mij vertelden hoe het gebruik bij hen was fout gegaan, hielden naar buiten toe hun mond. En wilden zelfs in een anoniem interview hierover niets kwijt. Zij hadden ayahuasca gebruikt voor contact met hun Hogere Zelf, het Goddelijke, of voor het opruimen van trauma’s, maar werden juist getraumatiseerd door het gebruik van het middel en/of de onkunde van begeleiders. En op deze ervaringen zat zoveel schaamte, dat mensen het liever verzwegen. Daarbij heb ik wel eens gedacht: ‘Jessica je doet radio vrijwillig, waarom zou je dan hier zo veel tijd aan besteden?’ Desalniettemin vond ik de verhalen meer dan zorgelijk en daarom belangrijk om naar buiten te brengen.

En…ten langen leste lukte dat ook!

Iets wat ikzelf ook best eng vond. Want, sommige ayahuascafans wilden niet dat die kant van het verhaal verteld werd, waardoor ik behoorlijk wat ‘bagger’ over me heen kreeg. Dat was niet voor de poes! Maar toch heb ik doorgezet: de vele negatieve verhalen lieten me immers niet los. Waarbij mijn artikel en YouTube-interview zelfs als input zijn gebruikt door Omroep Brabant. Wow, wat een compliment!

Want, hoe eenzijdig willen we onszelf eigenlijk laten informeren? Volgens mij is het belangrijk dat we onszelf wakker houden, niet altijd meegaan in de waan van de dag en vooral op zoek gaan naar de andere kant van een situatie. Ik denk namelijk dat pas als je beide kanten van een verhaal kent, je een betere keuze kunt maken en daardoor echt kunt doen wat bij je past. En dat is niet alleen bij ayahuasca het geval…;-)

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Deze column verscheen eerder in Het Kanton

Reacties