Column Jes!-sica Voets: Facebookstalking

Foto:

‘Wiebe zwaait naar je. Khaleel zwaait naar je. Je hebt een oproep gemist van Jack….’ “Hoi. Hoi Jessica. Ik vind je leuk. Wat ben jij een knapperd…” “Hallo….. Hallo! Hartkusje. Ik wil je leren kennen. Jij mij ook?” “Hoi. Hoi. Hartje. Kusje. Mmm…Hoiiiiiiiii! “Waarom reageer je nou niet?”

Een week later:

“Nou zeg!

Waarom reageer je nou niet!”

“Jessica….?”

Op Facebook lijkt tegenwoordig alles te kunnen. Ik kreeg zelfs een foto van een piemel toegestuurd! Mannen (en wellicht ook vrouwen?) gebruiken Facebook-Messenger als dating of sexsite. Ik probeer mijn Facebook-‘vrienden’ zo goed mogelijk te screenen, maar toch krijg ik dit soort berichten meerdere malen per week. Soms zet ik daarom zelfs mijn Messenger-meldingen uit. Het is eigenlijk een online versie van ongepaste ‘sjans’ op straat. Als ik een compliment krijg, vind ik dat leuk en voel ik me gevleid. Maar bovenstaande heeft meer weg van de variant ‘langslopen bij een groepje hangjongeren en dan dit te horen krijgen’: “Psst! Psst! Hey meisje! Wat loop jij daar! Jij met je mooie @#$%&….mmm….daar zou ik wel eens in willen @#$%… Hey! Psst! Meisje! Ga jij nou verwaand doen naar mij! Ga jij mij nou negeren! ……..Hoer!”

Alleen zijn dit geen straataso’s, maar ‘onlinezoekers’ van wie de normen en waarden vermoedelijk hetzelfde zijn als die van de hangjongerenvariant. Ook zij beschikken niet over het vermogen om gewoon respectvol op een vrouw af te stappen en ongedwongen een praatje te maken.

Ik besloot om toch maar eens te reageren, op Wiebe:

“Beste Wiebe. Facebook is geen datingsite. Dus ik vind het niet gepast dat je dit naar me stuurt. Ik vraag je dan ook bij deze om dat niet meer te doen.”

Wiebe gaf als reactie een gedwee ‘ok’. Waarop ene Hamed gewoon van voor af aan begon…

Jeetje. Waar zijn onze normen en waarden gebleven?

Ten onder aan het gaan met Facebook?

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Reacties