Madese groundhopper schrijft boek vol voetbalavonturen

Riny van Groesen, woonachtig in Made, heeft als hobby groundhopping. Groundhoppen komt uit het Engels en bestaat uit de woorden ground en hopping. Onder ground wordt een stadion verstaan en hoppen staat voor springen van het ene naar het andere. Een groundhopper beweegt zich dus van stadion naar stadion met als doel zo veel mogelijk verschillende te bezoeken. Indien mogelijk wordt er tegelijkertijd een wedstrijd bekeken.

Fascinatie voor NAC

De eerste voetbalwedstrijd die Riny live op tv zag was de Europacup I finale tussen Ajax en Inter Milan in de Kuip. Vanaf dat moment, acht jaar was hij toen, was hij verkocht. Voetbal was zijn sport! Twee jaar tv kijken en de impact van het WK voetbal 1974 deden zijn vader besluiten om Riny maar eens mee te nemen naar NAC. 

Met NAC-Ajax op 08-09-1974 startte zijn fascinatie voor NAC Breda. 40 seizoenen lang volgde hij het wel en wee van de club en bezocht hij haar wedstrijden. Het bezoeken van uitwedstrijden van NAC vormde voor hem de aanleiding om ook andere wedstrijden dan die van NAC te bezoeken. Andere stadions, andere clubs en dus ook meestal een heel andere beleving van het voetbal. 

Op 19-11-1980 bezocht hij voor de eerste keer een voetbalwedstrijd in het buitenland en werd hij één van de vele duizenden voetballiefhebbers die een aantal malen per jaar hun landsgrens oversteken om voetbalcultuur te snuiven in andere landen. 

“Spilla Pazzo, groundhopping all over the world”

Ging het hem in eerste instantie om de kwaliteit van het gebodene op het veld, dit verschoof met de jaren steeds meer naar het gebeuren daaromheen. Wat is er bijzonder aan het stadion van de club, welke sentimenten hangen rondom de wedstrijd en welke fancultuur hoort bij de club die hij bezoekt. Van een aantal van zijn reizen zette hij zijn belevenissen op papier en die zijn te lezen in zijn boek: “Spilla Pazzo, groundhopping all over the world”. In dit boek van 248 pagina’s beschrijft hij niet uitputtend de clubs of stadions die hij bezocht, maar gaat hij meer in op het randgebeuren. Zo lees je o.a. hoe hij tussen de neonazi’s van Levski Sofia de derby van Sofia beleefde, in Amerika in de prostitutiesector belandde, in België kennis maakte met matchfixing en in Rio de Janeiro de ontdekker van Ronaldo sprak. Maar vooral geven zijn verhalen het plezier en passie weer die hij en de anderen die in zijn boek naar voren komen, beleven aan de mooiste sport ter wereld.

Bestellen

Het boek is te koop voor de schappelijke prijs van 12,50 euro en te bestellen via een persoonlijk bericht op zijn facebookpagina “Spilla Pazzo”, door een email te sturen naar [email protected] of via marktplaats (vul gewoon even Spilla Pazzo in). Bij levering per post bedragen de verzendkosten voor 1 exemplaar 5 euro en voor bestellingen van 2 t/m 15 exemplaren 7,50 euro per verzending. Afhalen in Made kan natuurlijk ook.
Groundhopping

 

Reacties