Column Jes!-sica Voets: Ontspullen

Foto: @Jessica

Als je zoveel mensen spreekt als ik, dan doet dat iets met je. Het zet tot nadenken en soms zelfs tot actie. Zo interviewde ik een tijdje geleden een dame die na haar burn-out is gaan ontspullen, oftewel minimaliseren.

Ze vertelde dat ze zichzelf ontdoet van spullen die haar energie kosten of die haar geen prettig gevoel geven. Ze behoudt alleen de dingen die ze echt nodig heeft en waar ze blij van wordt. Dus dat shirt dat er leuk uit ziet, maar dat je telkens naar beneden moet trekken omdat het omhoog kruipt: weg ermee. Dat ene boek dat je zeven jaar geleden kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat: houdoe en bedankt.

Ik vond het een goed idee en had dan ook een waar Eureka-moment: Ik ga mijn leven beteren! Want, waarom zou ik zoveel overbodige spullen moeten hebben? Met minder spullen heb je minder rommel, minder keuzestress, minder zoeken en dus minder: ‘waar heb ik toch in hemelsnaam dat truitje van vorig jaar gelaten?’ Zie hier de mega grote problemen van de hedendaagse beschaafde wereld… 😉

Vol goede moed begon ik met het minimaliseren van mijn boeken en kleding.

Mijn Eureka-moment nam echter al snel af. Want met enige gêne kwam ik erachter dat ik weliswaar een enorme hoeveelheid kleding heb, maar dat veel me niet meer past, niet lekker zit, wel leuk is maar wat ik niet draag, of een miskoop was. Een flink karwei dus, waar ik nog niet klaar mee ben. Mijn boekenkast ging beter. Als je acht boeken over precies hetzelfde onderwerp hebt, dan is de keuze makkelijk: één of twee lijkt me dan voldoende. En met wat overblijft maak ik iemand anders blij. Maar dan zijn er nog de hamstervoorraden batterijen, lampen, quinoa, nog méér batterijen, inpakpapier en… thee. Alhoewel: anderhalf jaar voorraad Goede Nachtrust Thee van Zonnatura (Nu: Twee Voor De Prijs Van Één!) is natuurlijk altijd handig!

Ik ben er dus nog wel even mee bezig.

Iemand nog batterijen nodig…?

 

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Deze column verscheen eerder in Het Kanton

Reacties