Column Jes!-sica voets: Michael

Foto: @Jessica

Heb je het gezien? Leaving Neverland, over het misbruik door Michael Jackson? De documentaire heeft mij niet losgelaten. Daarnaast was ik geshockt door het feit dat de moeders hun zevenjarige zoontjes toestonden om bij Michael in bed te slapen. Huh? Maar echt: HUH?!!!!

De dagen erna heb ik vele Youtube filmpjes hierover bekeken. Filmpjes over de creatieve, geniale, genereuze, liefdevolle, aardige Michael die het zo goed voor had met kinderen. Maar ik kan de beschuldigingen van onder meer zijn schoonmaakster, zijn beveiliger en Michaels zus La Toya niet negeren. Evenmin de aantijgingen van seksueel misbruik, die voor vele miljoenen dollars werden afgekocht. Of het feit dat Michael zijn eigen kindje boven een balkon liet bungelen. En dat hij de jongetjes met wie hij contact had telkens beu werd, en verving door nieuwe ‘vriendjes’. Blijkbaar heb je dan geen inlevingsvermogen. Je draagt een ‘liefdevol en genereus’ masker, om jezelf een goed gevoel over jezelf te geven of om je doel te bereiken.

Misbruik of geweld is echter niet iets dat op zichzelf staat.

Het is een bekend fenomeen dat er vaak vele mensen rondom de dader zijn, die signalen negeren of een oogje dichtknijpen en zwijgen. En daarmee dus ook de situatie in stand houden. Dat was niet alleen bij Michael zo. In Nederland is gemiddeld één op de vijf kinderen slachtoffer van seksueel geweld, worden op straat nog steeds meisjes vernederd, en zijn huiselijk geweld en kindhuwelijken aan de orde van de dag. Hierbij kan het ook om jouw buren, familie of clubgenoten gaan…

Michael is er niet meer en de schade die hij heeft aangericht is niet meer terug te draaien.

Maar, we zouden er wel van kunnen leren . We kunnen wakker worden in het doorzien van gedrag, of het vasthouden aan droombeelden. En op ons onderbuikgevoel leren vertrouwen, signalen serieus nemen en aan de bel trekken.

Want hoe aardig, lief of genereus dat ze zich ook voordoen: Monsters dragen maskers.

En zijn we bereid om die te doorzien?

 

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Deze column verscheen eerder in Het Kanton

Reacties