Een dikke acht voor geluk in Drimmelen

Foto: redactie

MADE – Op woensdagavond 20 maart, de nationale dag van het geluk, is op het gemeentehuis voor alle inwoners de geluksagenda gepresenteerd door Jan Willen Stoop, wethouder van geluk.

Wethouder Stoop vertelt in zijn presentatie dat uit een burgerpeiling waaraan 5000 inwoners hebben meegedaan blijkt dat we ons geluk gemiddeld een 8 geven. “Het kleinste dorpje scoort het hoogst; kern Drimmelen een 8,2. Made het laagst. Daar zijn we dan ook niet voor niets 4 keer geweest”. Bij geluk ten opzichte van overheidshandelen scoort Lage Zwaluwe het laagst.

Uit het onderzoek komt een top 3 van geluksthema’s naar boven:

  • aanpakken eenzaamheid en ondersteuning kwetsbare groepen
  • burgerparticipatie
  • communicatie en informatievoorziening vanuit de gemeente

Overlast

Opvallend ook is dat veel mensen hondenoverlast ervaren. Loslopende honden, hondenpoep die niet wordt opgeruimd. Te weinig losloopgebieden. Maar ook burenoverlast en parkeeroverlast.

Resultaten rondje geluk

Jan Willem Stoop: “Ondanks dat het soms ontzettend koud was hebben we wel overal een heel warm welkom gehad. Al was niet iedereen perse heel gelukkig over de gemeente, men waardeerde het toch dat er een luisterend oor werd geboden. In Made zijn we het vaakst geweest en daar kregen we logischerwijs ook de meeste respons. We kregen ook veel meldingen binnen, die hebben we meteen aangenomen. We hebben ook mensen geholpen om de melding zelf te doen met hun telefoon.” De wethouder van geluk vertelt dat de leerlingen groep 4 en 5 van BS De Schittering in Hooge Zwaluwe een mooie collage maakten van waar zij gelukkig van worden: buiten spelen, sporten, de optocht en carnaval vieren bij Ontmoetingscentrum De Zonzeel, spelen met vriendjes en vriendinnetjes en gewoon lief zijn voor elkaar.

Geluksagenda

Belangrijk op de agenda is het bestrijden van eenzaamheid. Stoop: “We werken hier al aan samen met onze partners Suprplus en SWO. Denk bijvoorbeeld aan het gebaksproject waar jongeren een gebakje eten met ouderen. In de krant dorpsgericht werken staan ook al diverse activiteiten waar iedereen aan mee mag doen. En we hebben natuurlijk het AutoMaatje. Maar hou ook oog voor elkaar, en ga eens langs bij een eenzame of oudere. De gemeente wil verder gaan bouwen aan vertrouwen, de bewoners meer bij projecten betrekken. Veiligheid en leefbaarheid staat ook op de agenda. Mensen hebben behoefte aan grote sociale betrokkenheid. Denk aan het speelbos, Alert Drimmelen, toegankelijkheid, Expeditie Drimmelen, Meet and Match, Samen aan de Slag en digitaal platform Wij Zijn Drimmelen. Bij het onderdeel burgerparticipatie willen we de inwoner meer en eerder betrekken bij projecten en zelf mee te laten beslissen. De tips die we krijgen van onze inwoners zijn bijvoobeeld; wees duidelijk en eerlijk want ‘nee’ is ook een antwoord en neem de burger serieus. Wat de communicatie betreft is ’t Carillion nog steeds het meest gelezen communicatiemiddel. Daarnaast willen we mensen bereiken met  intergraal werken, bijeenkomsten, enquêtes, het digi-panel, een digitale nieuwsbrief en social media. Een grote winst is te behalen door het Meldpunt te verbeteren. De tip van onze inwoners is: zorg dat een melding goed afgehandeld en teruggekoppeld wordt en kom altijd (terugbel-) afspraken na.”

 

 

 

Reacties