Waar was je vorige week woensdag? Feest aan het vieren? Daar had je op Wereldradiodag namelijk alle reden toe!

Foto: @Jessica

UNESCO, oftewel de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties, heeft Wereldradiodag in het leven geroepen om het belang van radio te benadrukken. Alhoewel ik er in Nederland niet zo veel over kon vinden, wordt het op vele plekken in de wereld met behoorlijk wat activiteiten en workshops gevierd.

En terecht! Want Wereldradiodag is bedoeld om de vrijheid van meningsuiting en de vrije toegang tot informatie centraal te stellen. Ondanks dat ik vind dat vrijheid van meningsuiting in Nederland in het geding is en politieke correctheid hoogtij viert, ben ik erg blij dat het nog steeds –zij het soms met wat moeite- lukt om twee kanten van een verhaal te horen. Dat geeft mensen de kans om een eigen mening te vormen.

In een land als Soedan is dat bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk. Wist je dat daarom de Amsterdamse radio Dabanga de massale protesten tegen de Soedanese regering een stem geeft, zodat de bevolking beter wordt geïnformeerd? En dat Free Press Unlimited om deze reden aan radioprojecten in onder andere Nepal en Bangladesh werkt? Ook in ons land heeft radio naast de gezelligheid van die vlotte DJ die je weer oppept na een lange werkdag, heerlijke muziek, en het volgen van nieuws, andere belangrijke functies. Zo zorgt Veteranenradio bij (oud)militairen voor onderlinge verbinding en verwerking, en wordt radio daarnaast ingezet bij noodsituaties en rampen. Als er écht iets ernstigs gebeurt in Nederland, doen de helden van jouw (regionale)rampenzender gewoon verslag.

Op lokaal niveau zorgt de presentator met dat heerlijke accent (of soms zelfs dialect) ervoor dat je op de hoogte blijft van het wel en wee uit jouw woonplaats. En niet te vergeten: radio is inzetbaar voor het vertellen van bijzondere verhalen. Iets waar ik zelf best wel graag gebruik van maak. 😉

Radio, we zijn het heel gewoon gaan vinden. Maar het is –inderdaad- iets om te vieren!

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

 

Deze column verscheen eerder in Het Kanton

Reacties