25-jarig bestaan verloskundige praktijk De Moriaen

Het is het jaar 1993. Merlijn de Boer en Yvonne bakker zijn net klaar met de opleiding tot verloskundigen.

De ambitieuze studiegenoten zijn van één ding zeker: wij gaan samen een verloskundigepraktijk beginnen. Het toeval wil dat ze al snel benaderd worden door de plaatselijke huisartsen om in het zogenaamd ‘wit gebied’ (een regio waar nog geen verloskundigen zijn) praktijk te houden. En zo begint het grote avontuur dat nu, 25 jaar later, is uitgegroeid tot een succesvolle praktijk met zo’n 20 medewerkers.

Hoe het begon

Merlijn: “In die tijd was het in de gemeente Drimmelen en Geertruidenberg, toen nog zelfstandige gemeenten, normaal dat de huisarts je zwangerschap en ook de bevalling begeleidde. We leenden geld voor onze eerste spullen en gingen aan de slag. Al snel hadden we onze eerste client. Zij ‘wilde dat weleens meemaken, zo’n verloskundige’. Yvonne en ik woonden ondertussen in een caravan in Drimmelen. Maar dat vond huisarts Dijkmans zo voor schut, dat hij had een huis voor ons regelde. In het begin turfden we iedere client af. ‘Ons’ eerste kindje is in december 1993 geboren.”

Yvonne:”Ondertussen waren we het zat om vanuit het kruisgebouw te werken en vonden we een praktijkruimte in Raamsdonksveer. We kregen het steeds drukker, het was de eerste jaren behoorlijk zwaar met z’n tweeën. In 2000 kwam een geboortegolf en konden we het echt niet meer aan, gelukkig kregen we goede hulp van mijn buurvrouw én toevallig ook verloskundige, Martine Knotter. In 2004 werd Ingrid Damen mede eigenaar en zijn we opnieuw onze visie gaan vormgeven. Vooral toen we een nieuwe locatie in Geertruidenberg kregen ontstond er meer ruimte om naast verloskunde andere diensten aan te bieden waar onze cliënten behoefte aan hadden. Vroeger was je als vrouw ‘gewoon in verwachting’ en de daarop volgende bevalling was een gegeven waar je niet teveel over nadacht. Nu is een zwangerschap, ook beïnvloed door de tijdsgeest en de opkomst van internet voor veel koppels complexer dan misschien nodig is. Wij gaan ze daar vanaf dag 1 in in begeleiden. Genoeg zelfvertrouwen, het leren ontspannen, goede voorlichting en voorbereiding maken dat het aantal thuisbevallingen in onze praktijk, in vergelijking tot het landelijk percentage, hoog is. Sinds 2006 geven we zelf ook trainingen aan kraamverzorgenden.”

Ingrid: “Om te kunnen baren moet je wél voelen dat je het kunt!. Cliënten komen soms heel onzeker binnen maar tijdens het begeleidingstraject komt die kracht van ‘kom maar op met die bevalling!’. Wij hebben bij De Moriaen ook een uitgebreid cursusaanbod, denk aan borstvoeding begeleiding, yogacursussen en babymassage. Zo maak je als ouders een goede start. Die goede start wordt zeer zeker ook verkregen in de eerste week waar 12 kraamverzorgenden van MorieanKraamzorg de kersverse ouders liefdevol verzorgen en begeleiden. Al meer dan 10 jaar geeft Marie Louise met veel succes zwangerschapsyoga. Belangrijk is ook wat je verwachtingen zijn van je zwangerschap en de bevalling. Wat als je bevalling medisch wordt? Of als je een verkeerde uitslag krijgt? Wil je überhaupt een test, want wat als de uitslag niet goed is, wil je dat dan weten en liggen jullie hierin op één lijn? Hoe ga je om met een miskraam? Soms moet je je verwachtingen bijstellen en dat kan heel lastig zijn.”

De MoriaenEcho

Yvonne: “Het is een cadeau dat we onszelf hebben gegeven: we zijn vanaf nu opleidingspraktijk voor verloskundigen in opleiding. Deze leerlingen worden in onze praktijk begeleid door ervaren echografiedocenten. Niet alleen voor onze eigen cliënten is het nu mogelijk om opleidingsecho’s te laten maken, maar voor alle zwangeren uit de regio. Voor 25 euro krijg je een echo, inclusief usb-stick met beeldmateriaal van de baby. De standaard echo’s hebben wij vanuit onze visie nooit zelf willen maken, daarvoor verwijzen wij door naar echocentrum FOCUS, want echoscopie is in onze ogen echt een vak op zich. Dat we verloskundigen nu zelf in onze praktijk kunnen opleiden tot specialisten sluit mooi aan op onze visie. Ben jij zwanger en heb je interesse mee te doen aan het opleidingstraject, mail dan naar [email protected].

De Kalix Berna baby en andere anekdotes

Ingrid: “Ik werd opgeroepen voor een bevalling, maar toen ik via een vliso trap naar een zolderkamertje moest dacht ik: hier gaan we niet bevallen! De hoogslaper van dochterlief was ook geen optie. Toen heb ik een matras op de keukentafel gelegd en is het kindje daar geboren. Moeder vertelde me later: altijd als ik een biefstukje eet moet ik aan die bevalling denken.”
Yvonne: “Soms denk je bij jezelf ‘op deze hagelwitte corduroy bank?’, maar dat komt dan zo uit. Ik heb ook weleens bij de Mac Donalds op de parkeerplaats een bevalling gedaan.”
Merlijn: “..Of bij de Kalix Berna. Maar ook op trappen, in tuinen, alle plekken in en om huis hebben we wel gehad. Of in mijn eigen auto toen ik met de zwangere naar het ziekenhuis reed. Eigenlijk is de enige plaats waar nog niemand is bevallen de praktijk zelf.”

De volgende 25 jaar..

Merlijn: “We hebben in 25 jaar veel meegemaakt. Ondertussen krijgen we alweer de tweede generatie bij ons op spreekuur en dan denken we weleens: ohja, we worden zelf ook ouder. Maar onze passie is nog net zo groot als 25 jaar geleden. We moesten in het begin nog wennen aan de Brabanders, jullie zijn wat minder direct dan wij gewend waren. En heel nuchter. Maar ondertussen kan ik me niet voorstellen niet meer in Brabant te wonen. Met de praktijk gaan wij op deze voet verder. Geboortezorg is niet zomaar een dienst, het is een totaalpakket waar we ons, samen met al onze medewerkers, met hart en ziel voor inzetten. Ons jubileum vieren we het hele jaar door. De moeders die dit jaar bevallen krijgen het maandcadeau dat we met locale ondernemers samenstellen. We willen alle cliënten bedanken voor het vertrouwen dat zij de afgelopen 25 jaar in ons hadden.”

Verloskundigepraktijk De Moriaen
Markt 21
Geertruidenberg
Website
Facebook

 

 

Reacties

0