Bijensterfte misbruikt als graadmeter voor onze natuur?

Foto: Wim Verhoeve

Ook binnen onze blauw/groene gemeente wordt soms de vraag gesteld; ‘Hoe het is met onze natuur?’

De graadmeter die dan regelmatig gebruikt wordt is hoe het met de bijen(sterfte) staat, en wie of wat deze veroorzaakt. De eindconclusie is meestal; ‘De agrarische sector’. Om de haverklap verschijnen er artikelen in de media over dit onderwerp.

Dit ligt toch even iets anders. De 77 jarige Maap Groenendijk, imker uit Boskoop en voorzitter van Imkervereniging Groene Hart vertelt zijn verhaal. Hij heeft heel weinig sterfte onder zijn bijenvolken en dat terwijl hij in het groene hart van Nederland zit. Het verhaal dat de agrarische sector de bijen om zeep zou helpen is dus alles behalve correct. De bijensterfte wordt bijvoorbeeld wel regelmatig als punt gebruikt, door groene politieke partijen of natuurverenigingen. Dit om aandacht naar zich toe te trekken via de natuur, en daarna de schuldige aan te wijzen van de bijensterfte.

De hoofdzaak ligt vaak aan hoe er met een bijenvolk wordt omgegaan.

Tot eind juni mag de laatste honing worden geoogst. Daarna is de honing voor het bijenvolk als voorraad om de komende winter door te komen. Als de imker de laatste honing ook gaat oosten, praat je over de roof-imker. Volgens de 77 jarige Maap Groenendijk ligt daar het probleem, dat de bijenvolken niet goed onderhouden worden. Sommige imkers hebben ook vaak niet in de gaten, dat er varroamijt in de kas aanwezig is, en dan wordt die dus niet bestreden.

Volgens kenners gaat het geweldig met onze honingbij.

Een imker uit de gemeente Drimmelen die ik vorig jaar sprak verbaasde zich, dat er in en rond de Biesbosch zoveel honing te vinden is voor zijn bijenvolken. De honing liep nog net niet uit de kas verteld hij. Wat de ronde doet, en dat de bijen bijna uitgestorven zijn valt dus nog te bezien. Als ik in een tuin bezig ben als de lavendel bloeit, dan zie je zoveel hommels, wilde bijtjes en ook de tamme die in de kasten gehouden worden. Dan verbaas ik me soms over die indianenverhalen dat het zo slecht gesteld zou zijn met onze natuur.

Mooi om van zo dichtbij te zien                                                          foto Kees ‘T Hooft

Het gemak in deze drukke tijd.

Kom ik in pas gebouwde wijken die net aangekleed zijn met schuttingen, en het merendeel van de grond geplaveid met beton of natuursteen. Links en rechts een plantenbakje, dat kan dan nog net. Meer is er meestal niet in deze nieuwe tuinen maar dit tegenwoordig ook voor de veel oude tuinen. Vaak ziet men op tegen al het onderhoud. Hier is er geen insect te vinden op een verdwaalde spin na. Sterker nog, de bewoners zijn bang voor al dat rondvliegende ongedierte. De aanleg van een simpele ligusterhaag kost weinig tijd qua aanleg hiervan en twee maal knippen per jaar van zo’n heg is genoeg. Als de liguster bloeit ruikt deze fantastisch waar dan weer veel bijen op af komen. Plant ook lavendel en zet er wat vlinderstruiken bij. De ideale leefomgeving voor deze insecten.

De verwijzing naar de daders.

Ook de agrarische sector weet drommels goed dat de bij, deze harde werkers onmisbaar zijn voor hun bedrijfstak. Ze gaan dus zeker zeer voorzichtig om met de bloembestuivers van de gewassen, De fruittelers weten hier alles over te vertellen, wat je gerust aan hun kan vragen.

Door waterschappen is vorig jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoeveelheid glyfosaat en mogelijk andere stoffen in het oppervlakte water. Het merendeel van deze stoffen was vooral in hoge concentratie te vinden in sloten en andere wateren dichtbij de grote steden in heel Nederland. Niet in de polders waar veel agrarische bedrijven aanwezig zijn. Dus ik vindt de vingerwijzing naar de land en tuinbouw wat je veelal leest dus niet terecht, en wordt dan ook als uitermate denigrerend ervaren door de agrarische sector.

Tekst Huibert Evegaars

Maap Groenendijk over bijensterfte AD.nl

Mooi.                                                                               Foto Kees ‘T Hooft
'

Reacties

article
38539
Ook binnen onze blauw/groene gemeente wordt soms de vraag gesteld; ‘Hoe het is met onze
https://drimmelen.nieuws.nl/nieuwsberichten/38539/bijensterfte-misbruikt-als-graadmeter-natuur/
2018-04-27T19:14:45+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/92/2018/04/25220541/Bijenkasten.jpg
bijen, boeren, Imkers, natuur, politiek
Gezondheid, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Nieuws, Nieuws uit de regio, Opmerkelijk, Terheijden, Wagenberg