Leerlingen De Schittering: We krijgen hoofdpijn en eczeem van het schoolgebouw

Donderdag 8 maart was het erop of eronder voor personeel en leerlingen van basisschool De Schittering in Hooge Zwaluwe. Zij eisen schone lucht in hun gebouw. De Gemeenteraad beslist of de school geld krijgt voor een koelsysteem.

“Veel kinderen klagen over hoofdpijn, duizeligheid of eczeem”, aldus juf Wendy Berende tegen Omroep Brabant “In dit lokaal kan het in de lente al gewoon dertig graden worden. De lucht is zo droog dat leraren geen lenzen kunnen dragen en tekeningen niet blijven hangen omdat het plakband van de muur valt.” De school kampt sinds de bouw van de school met problemen. Al acht jaar lang probeert de school een goede oplossing te vinden, en die kost veel geld. Volgens het personeel van De Schittering zijn ze al die tijd van het kastje naar de muur gestuurd.

“WIJ WILLEN ACTIE”

Vandaag was het tijd groter materieel in te zetten en daarom kondigde een groep leerlingen van De Schittering aan met spandoeken naar de raadsvergadering te komen. En dat bleef niet onopgemerkt in de media. De ‘invasie’ is live in de uitzending van het Jeugdjournaal uitgezonden. In de hal van het gemeentehuis lieten de leerlingen, met spandoeken, luidkeels van zich horen. Daarna volgde de raadsvergadering. Na ruim een half uur was de raad er al wel uit, deze kinderen kunnen echt niet langer meer in deze omstandigheden in dit schoolgebouw verblijven. Het voorstel dat de gemeente koelsystemen gaat bekostigen is aanvaard. De gemeente wil dan wel dat de school en woningbouwstichting zelf betalen voor zonnepalen en een nieuw dak.

LEES OOK: EXTRA GELD NODIG VOOR BETER KLIMAAT DE SCHITTERING