De Here zegene onze spijzen

Foto: Wim Verhoeve

We zijn bij restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe. Dieuwke en Willem Simonis kochten de kerk in 2014 toen de gemeente er letterlijk en figuurlijk geen heil meer inzag en bouwden het eigenhandig om tot een waanzinnig restaurant.

Van Kerk naar restaurant

De imposante entree, de biechtstoel, het spreekgestoelte, de enorme glas in lood ramen… Zoveel mogelijk zijn de autentieke details bewaard gebleven. Achter het altaar is de open keuken. De verbouwing van kerk naar restaurant is ongelooflijk smaakvol gedaan. Je kunt zien dat Willem, de eigenaar, zelf ontwerper is. Het diner concept van Onze Kerk is simpel. Eten wat de pot schaft. Je krijgt een aantal kleinere gerechten, die je per tafel kunt delen.

Om te beginnen komt brood met smeersels op tafel. Warme witte en bruine broodjes met een karafje goede olijfolie, grof zeezout en twee soorten roomboter. Een goed begin is het halve werk. We bestellen er de rode huiswijn bij. Dit is Hoja Sana Temperanillo. Lekker fruitig en zacht, maar toch krachtig genoeg om de diversiteit aan gerechten die gaan komen kracht bij te zetten. Als we de wijnkaart verder bekijken zien we veel toegankelijke wijnen van goede wijnhuizen voor een redelijke prijs.

Als voorgerecht krijgen we een grote plank met verschillende kleine gerechtjes. Zo hebben we een vers aspergesoepje, romig en goed op smaak. Een spare-ribje, pittig, zoet en mals. Ook het eenhaps wrapje met kip en zongedroogd tomaatje is, misschien simpel maar lekker. De mini garnalencoctail zou met Hollandse garnalen nog meer smaak hebben gehad. Het originele mini ijshoorntje met geitenkaas en honingtopping is een heerlijke combi. De hartige geitenkaas met het zoete hoorntje bijt heerlijk weg.

Onze gastvrouw, die zich persoonlijk aan ons voor komt stellen, brengt voorverwarmde borden. We krijgen een aspergeschotel met ham, ei en peterselie-roomsaus. Een seizoensgebonden gerecht dat goed klaargemaakt is. Het is vechten om het lekkere botersausje dat erbij zit.. De perfect gegaarde krieltjes maken het gerecht compleet.

De medium gebakken biefstukpuntjes worden door mijn tafelgenoot omschreven als zeer mals, de huisgemaakte jus is lekker op smaak, licht pittig en afgemaakt met een lente uitje. We laten ons vertellen dat alle producten zo veel mogelijk uit de regio komen. De asperges komen van de plaatselijke boer en ook het vlees komt van een scharrelslager uit Made.

De heilbot is een mooi gerecht en met het begeleidend botersausje met citroen en peterselie goed op smaak!

De salade wordt prachtig opgediend. Rucola met gegaarde tomaatjes, croutons en zonnebloemboompitjes, dat kan nooit fout gaan. De friet is ronduit heerlijk. Grof gesneden, zelf gebakken met huisgemaakte mayonaise.

Tijd voor het desert! Een soepje van watermeloen, twee poffertjes, een bolletje vanilleijs en lavendelijs, en een belgische chocolademousse. Hier worden wij blij van! Het frisse van de watermeloen, de eigenzinnige smaak van het lavendelijs en de zachte zoete vanille vallen in de smaak. Het ijs wordt ambachtelijk gemaakt door een lokale ijsmakerij. De poffertjes zijn lekker maar een tikkeltje droog, die waren met wat roomboter of slagroom perfect geweest. Slagroom had dan ook weer goed gematched met de chocolademousse, die overigens zalig is. Goed van structuur, niet te zoet, met een intense smaak van Belgische melkchocolade. Al met al een ruim voldoende voor dit desert.

We hebben lekker gegeten bij Onze Kerk. De rekening van €89,50 voor 2 x diner, een witte martini en 5 glazen rode huiswijn vinden wij meer dan redelijk. Het brood vooraf en het tafelwater wordt niet gerekend. En zo hoort het ook. Dieuwke en Willem hebben een naam hoog te houden in Hooge Zwaluwe en omstreken. Restaurant Onze Kerk zit al maanden volgeboekt en scoren met recensies erg hoog. Wij begrijpen wel waarom. Het eten, maar bovenal de sfeer in Onze Kerk is Zalig. Wij komen terug!

Reacties

0