Eerste kamer stelt voor: Standaard trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Een kleine Eerste Kamermeerderheid stemde positief op het wetsvoorstel van VVD, PVDA en D66 om automatisch onder huwelijkse voorwaarden te trouwen.

Trouwen – Geregistreerd partnerschap – Samenlevingscontract

  • Bij de gemeente kun jij een huwelijk of geregistreerd partnerschap laten sluiten. Hiermee wijzigt je burgerlijke staat;
  • Bij de notaris kun jij vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap laten vastleggen welke voorwaarden jullie hieraan willen koppelen. Regel je niets, dan is het huwelijk of GP op dit moment automatisch ‘in gemeenschap van goederen’. Wil je dit anders, dan ga je naar de notaris. Er is nu een voorstel waarin dit automatisch in gemeenschap van goederen wordt.
  • Een samenlevingscontract regel je bij de notaris, niet bij de gemeente. Dit verandert je burgerlijke staat niet. Je legt alleen alles goed vast, bijvoorbeeld met betrekking tot een koophuis.

Schulden en vermogen worden dan niet meer gedeeld

Vermogen, erfenissen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd worden dan niet meer gedeeld na het huwelijk en blijven bij de oorspronkelijke eigenaar. Nederland is een van de weinige landen waarin je nog in algehele gemeenschap van goederen trouwt als je voor het huwelijk niets bij de notaris vast laat leggen.

Behandeling wetsvoorstel en ingaan van de wet

In de eerste kamer is het wetsvoorstel eerst behandeld in een commissie, daarna volgde het plenaire debat en werd er gestemd. Als het wetsvoorstel door de eerste en de tweede kamer is aangenomen dan ondertekenen de koning en de verantwoordelijke minister de wettekst. Wanneer in dit geval deze wet ingaat is dus nog niet bekend.

Foto:
Ambtenaren burgerlijke stand van Gemeente Drimmelen, van links naar rechts:
Erik van Dijk, Leny Laurs, Dick Heil, Karly Tanczos, Anton Braat.

Reacties