Brabantse worstebroikes

Foto: smulweb.nl

Zo moeilijk is het niet. En lékker! Zo maak je ongeveer 24 worstenbroodjes. Genoeg om de carnaval mee door te komen!

Het deeg

 • twee zakjes gist (of nog beter, haal wat verse gist bij de bakker. Maargoed, die is vandaag niet open..)
 • 75 gram boter
 • 600 gram bloem
 • 4 deciliter melk
 • twee eieren
 • een eetlepel suiker
 • snuf zout (theelepel)

De worstjes

 • een kilo half om half ongekruid gehakt van de slager. (je houdt misschien wel over, maar draai daar dan maar soepballen van ;-))
 • klein scheutje melk (of je een flinke scheut koffiemelk in je koffie zou doen, zoveel)
 • 2 eieren
 • 100 gram paneermeel of twee verkruimelde beschuitjes
 • zout en peper, nootmuskaat en verder naar inzicht andere kruiden, bijvoorbeeld foeli, kruidnagel, een eetlepeltje mosterd. Of je neemt een zakje kant en klare gehaktkruiden (dan hoeft er geen, of minder zout bij). Proef even of het gehakt goed op smaak en niet te flauw is.
 • En verder? Nog een handje bloem en een opgeklopt eitje achter de hand houden om de broodjes mee af te maken voordat ze de oven in gaan. Zet de oven alvast op een temperatuur van 30 à 35 graden. Als dat niet lukt bij jouw oven, laat het dan telkens rijzen in een kom met een warme vochtige theedoek erover, en zet op een warme plek.*

Het deeg

Begin met de melk en de boter op te warmen in een steelpannetje tot de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten. Zeef ondertussen de bloem in een beslagkom en voeg de suiker, zout en gist toe. Terwijl je mixt met deeghaken voeg je in delen de melk en boter toe en kneed het deeg nog minimaal 15 minuten zodat je een soepel deeg krijgt. Haal het deeg uit de kom en maak er een mooie bol van. Doe het deeg terug in de kom (of een ovenschaal) en laat rijzen in de oven op 30 à 35 graden. *

De worstjes

Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel of beschuitjes en de andere specerijen. Voeg dan een klein scheutje melk toe op gevoel. Wel smeuïg maar niet te nat. Maak het af met peper en zout. Controleer of het op smaak is. Draai hier worstjes van 10 centimeter van. Leg ze daarna op een plaat of het aanrecht, bestrooid met bloem.

En dan

Als het deeg heeft gerezen maak er dan maak je er 24 bolletjes van. Deze laat je opnieuw een half uur rijzen op een warme plek, of in de over op 30 à 35 graden.
Pak dan een bolletje en druk het uit tot een plat ovaal op een met bloem bestrooid aanrecht, net iets langer dan het worstje. Rek de uiteinden nog verder op en vouw ze over het worstje. Plak nou de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange kant. Eventueel met wat water zodat het goed blijft plakken. Leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, en bestrijk ze met opgeklopt ei. Als je kwastje plakt, voeg dan iets water en een snufje zout toe aan het ei. Laat de broodjes nu 20 minuten rijzen in de oven op een temperatuur van 30 à 35 graden. *

Afbakken maar

Haal de broodjes uit de oven en warm deze voor op 200 graden. Bak ze of in 25 minuten. Bakske koffie erbij, en smullen maar. Laat je even weten hoe ze gesmaakt hebben?

ALAAF

Als ze niet allemaal opgaan, wat ons heel sterk lijkt, kun je ze invriezen!

 

 

 

'

Reacties

article
15152
Zo moeilijk is het niet. En lékker! Zo maak je ongeveer 24 worstenbroodjes. Genoeg om
https://drimmelen.nieuws.nl/nieuwsberichten/15152/brabantse-worstebroikes/
2017-02-26T09:27:10+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/92/2017/02/26093425/worstenbroodjes.jpg
brabants worstenbrood, recept worstenbrood
Carnaval, Nieuws