Zonneweide, “what’s in a name”!

Foto: pexels

De definitie van zonneweide is een ligweide bij een zwembad waar je heerlijk van de zon kunt genieten. Maar helaas hebben de ontwikkelaars van velden met zonnepanelen deze naam gekaapt omdat het zo heerlijk ontspannen klinkt.

De meer juiste benaming moet zijn zonnepanelenvelden, dat klinkt al wat onheilspellender als de ook gebruikte term zonneparken. Want ook hier wordt weer de suggestie gewekt dat we met iets moois te maken krijgen. Kijk eens naar het kassencomplex bij Made en stel je dit voor, laag bij de grond, niet zo fraai hé. Maar nog minder fraai is het voor insecten, vogels en kleine zoogdieren, waar we heel zuinig op moeten zijn. Er zijn alternatieven, maar dan heet het geen zonneweide maar zonnedak.

Industrieel complex

Wat is er mis met het plaatsen van een zonneweide op een industrieel complex. Het verstoort het milieu amper, is niet zichtbaar (alleen vanuit een vliegtuig) en heeft geen invloed op het dierenleven. De landbouwgronden die men wil omvormen tot zonnepanelenvelden gaan verloren voor de landbouw. Met de ideeën van onze minister van landbouw, over hoe in de toekomst de Nederlandse landbouw er uit moet zien, strookt dit in het geheel niet. We zullen elke m2 nodig hebben voor ons voedsel! Wat kunnen wij er aan doen? Benader de politieke partij van uw keuze over dit onderwerp. Het is nog altijd niet verloren zolang er nog géén zonnepanelen staan. Tegenstanders zullen samen moeten werken om de omgevingsvergunningen op adequate manier aan te pakken. Vergeet niet, hierachter zit een heel sterke lobby, dus het kan op een gegeven moment ook geld gaan kosten als een advocaat nodig is. Het beste is om onderdak te zoeken bij een bestaande club, of zelf een stichting op te richten.

Mij ontbreekt de tijd en de energie om de kar te trekken, maar ik wil wel helpen gelijkgestemde geesten bij elkaar te brengen.

Leen Kalkman
[email protected]
Hooge Zwaluwe

Reacties