Majorette-team ParaDoskonale uit Made wint titel Uniek Sporttalent 2019 categorie Teams

Dinsdag 29 oktober was het zover. Humberto Tan huldigde de winnaars van de Uniek Sporttalent Verkiezing tijdens het Benefietdiner van Fonds Gehandicaptensport. Majorette-team ParaDoskonale uit Made ging er vandoor met de titel Uniek Sporttalent 2019. Rianne Jaspers: “De mooie woorden van Humberto waren hartverwarmend. Amber leeft voort in onze harten en door haar positiviteit gaan we door. We bedanken Uniek Sporten voor de geweldige avond met bekende Nederlanders. ‘Zet een streep door de beperking’ klopt helemaal. Ook deze doelgroep is belangrijk!” 

Slogan

In de topsport wordt altijd gekeken naar talent maar voor sporters met een handicap ligt de focus vaak op hun beperking. We hebben daarom gekozen voor de slogan “Zet een streep door beperking en onderstreep talent”. Een aantal topsporters, zoals Olympisch kampioen Kjeld Nuis en volleybalster Laura Dijkema, hebben zich kwetsbaar opgesteld en hun eigen beperking onthuld en hun uniek sporttalent genomineerd. In totaal zijn er 94 uniek sporttalenten genomineerd in drie verschillende categorieën. De door Laura Dijkema genomineerde Volleyballer Harm Teunissen is zelfs tweede geworden in de categorie verstandelijke beperking.

Sport is voor iedereen weggelegd

Het belang van sport Jetze Plat, Jurylid en Paralympisch kampioen vertelt waarom het zo belangrijk is om te kijken naar talent in plaats van een beperking: “Ik heb uit eigen ervaring geleerd wat sport kan doen als er eens even niet de focus op je beperking ligt, maar op je talent. Sport heeft mij letterlijk en figuurlijk onafhankelijk gemaakt en daarnaast onwijs veel vrijheid, kracht en zelfvertrouwen gegeven. Dat gun ik iedereen.”  Daarnaast onderstreept ook Annelies Pleyte, Directeur Sport bij VWS, het belang van sport voor mensen met een beperking: “Sporten kan de kwaliteit van leven met een handicap vergroten. Daarnaast is het ook heel goed voor de opbouw van sociale contacten en het bevordert de integratie in de maatschappij. Veel mensen met een beperking denken dat sport niet voor hen is weggelegd, maar als ze eenmaal de weg naar het sporten hebben gevonden dan is sporten een hoogtepunt. Je hoort erbij en doet mee!”

Ambers droom

ParaDoskonale draagt de titel op aan overleden Amber Majorette-team ParaDoskonale uit Made gaat ervandoor met de titel Uniek Sporttalent 2019 in de categorie Teams. Onder het motto “niets moet en alles mag” vergeten de leden van ParaDoskonale even hun beperkingen en is iedereen gelijk. ParaDoskonale is vorig jaar opgericht door Amber. Zij wilde net als haar zusjes en vriendinnetjes op majorette. Amber werd het boegbeeld van ParaDoskonale, maar overleed dit jaar tijdens de Uniek Sporttalent Verkiezing op 11 september. Trainster Angela vertelt aan Humberto: “Het was Ambers droom om de verkiezing te winnen, daarom dragen we de prijs op aan haar.”

De overige winnaars

Matz verloor zijn benen, niet zijn passie voor sport Matz (11) uit Brummen is uitgeroepen tot winnaar in de categorie lichamelijke beperking. Hij verloor twee jaar geleden zijn benen aan een Streptokokken-infectie, maar dat houdt hem niet tegen om te sporten. Zo zit hij op rolstoelbasketbal en rolstoeltennis, sprint hij iedere dag op zijn handbike naar school (het liefst met een wheelie) en staat hij ‘gewoon’ met zijn stompen op een skatebord. “Dat is pas een streep door beperking zetten en talent onderstrepen. Hij is een voorbeeld voor iedereen”, aldus Jetze Plat. 

Pedro is autistisch en kan niet praten, maar gaat gewoon op voor zijn A-diploma Pedro (11) uit Sint Willebrord is uitgeroepen tot Uniek Sporttalent 2019 in de categorie verstandelijke beperking en heeft het afgelopen jaar al veel nieuwe dingen overwonnen. Zo heeft hij zijn diploma behaald om alleen in het diepe te zwemmen, zwom hij deze week voor het eerst met kleren aan en gaat hij dit jaar op voor zijn A-diploma. Dat hij autistisch is en spreekt via een spraakcomputer houdt hem niet tegen, via plaatjes leert hij stap voor stap nieuwe dingen, “Of mijn tweelingzus komt het even voor doen, dat werkt vaak nog het beste.” Daarnaast vertelt zijn moeder: “Door de Uniek Sporttalent Verkiezing heeft zwemvereniging “De Vrolijke Vrienden” er al 7 nieuwe leden bij, het is prachtig om te zien hoe één verkiezing iedereen met elkaar kan verbinden.”

Een dikke proficiat aan ParaDoskonale en familie en vrienden van Amber namens Drimmelen Nieuws

 

 

Reacties