De dag van de mantelzorg was voor ons een hele fijne opsteker

Josien Avontuur uit Made is één van de mantelzorgers die op uitnodiging van SWO genoot van de Dag van de Mantelzorg bij Restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe. Josien heeft jaren intensief voor haar man gezorgd en zorgt inmiddels ook alweer een hele tijd voor haar broer.

Tips

Josien: We worden die avond warm welkom geheten door de dames van SWO met een amuse van mozzarella, tomaat en rauwe ham, erg lekker. Dan volgt een toespraak van Riekje en Elly. Het is fijn om te horen hoe blij ze met ons zijn! En dat er heel veel van ons als mantelzorger verwacht wordt is wel duidelijk. We krijgen de tip dat we vooral niet moeten schromen om hulp te vragen als het ons teveel wordt. Jurgen Vissers vertelt dat de gemeente Stichting SWO financieel ondersteunt, en dat er veel onderzoek wordt gedaan naar hoe de gemeente de zorg kan verbeteren. Ondertussen genieten wij van een heerlijk tomatensoepje met brood en tapenade.

Corrie en Co zijn ook mantelzorgers

Een kostelijk optreden van Corrie Brocks en Co volgt, een moeder en dochter die met hun theater het hele land afreizen. Zij spelen twee vriendinnen die mantelzorgers zijn en bij elkaar op de koffie komen. Het is heel herkenbaar om te zien hoe druk zij het daarmee hebben; boodschappen doen, koken, naar de apotheker, gesprekken voeren met medewerkers van het verzorgingstehuis of thuiszorg. Het onbegrip van broers of zussen die op afstand wonen en dan toch een keer op visite komen en dan tegen je zeggen dat ‘moeder toch wel stonk’. Of jij daar even achteraan wilde gaan en ga zo maar door. Om de haverklap door moeder gebeld worden met allerlei onzin en 10 het zelfde verhaal. Niet alleen kommer en kwel, want er wordt ook gelachen. Om moeder, die zich weer heel raar aangekleed heeft of gekke dingen zegt. En gelukkig moeder zegt ook weleens dat ze je lief vindt.

Leer je grenzen aangeven

Daarna volgt een scene van twee zussen. Het thema is ‘grenzen aangeven’. We horen een telefoongesprek waarin de ene zus bijna niet durft te vragen of haar zus een keer boodschappen wil doen. Maar ‘daar kon ze niet aan beginnen, geen tijd voor, véél te druk’. Uiteindelijk gaat ze zelf dan maar weer. Met als gevolg dat ze eenmaal bij moeders aangekomen de boodschappen mopperend opruimt, waarop moeder zegt ‘Ge begint steeds meer op ons Bea te lijken, die is ook altijd zo kortaf.’

Dan is het tijd om in groepjes te bedenken welke adviezen wij de zussen zouden geven. Veel van ons herkenden de situaties en hebben ook moeite familieleden aan te spreken. SWO vertelt ons over de mogelijkheden die er zijn om mantelvangers te ondersteunen, meer dan de meeste van ons weten.

Alles loopt in de soep

Corrie en Co sluiten af met een dank liedje voor ons. ‘Als wij er niet waren, loopt alles in de SOEP!’ De tafels worden weer gevuld met een overheerlijk vispannetje en een net zo lekker stoofpotje met kip. Frietjes en salade erbij en smullen maar. Tijdens het eten wisselen we ervaringen uit en kletsen gezellig bij. Als toetje krijgen we speculaas ijs met slagroom.

Rond 20.30 uur loopt de avond voor de 80 mantelzorgers die aanwezig zijn ten einde. Met een roos en een tas gaan we voldaan naar huis. Dank aan de organisatoren voor de goede zorgen, en aan Restaurant Onze Kerk.

Josien Avontuur.

Reacties