Inwoners gemeente Drimmelen richten samen energiecoöperatie op

Een groep inwoners uit de verschillende kernen van de gemeente Drimmelen gaat op korte termijn een energiecoöperatie oprichten om samen duurzame energie op te wekken. Het streven is dat de deelnemers zelf profiteren van de opbrengsten van de opgewekte stroom.

Als eerste stap wordt een energiecoöperatie opgericht en een plan van aanpak opgesteld. Komende herfst zal in elke kern een informatieavond gehouden worden om de plannen toe te lichten. Later dit jaar kunnen bewoners zich als lid aanmelden.

Van protest naar positieve energie

De initiatiefnemers ergerden zich aan het gemeentelijk beleid voor de aanleg van grootschalige zonnevelden in het buitengebied. Nu dit is aangepast, richten zij hun energie op een bijdrage aan de energietransitie in de gemeente Drimmelen.

Postcoderoosprojecten

De energiecoöperatie wil onder andere duurzame stroom opwekken. Als eerste wordt gestart met zogenoemde ‘postcoderoosprojecten’, waarbij zonnepanelen op agrarische en andere daken worden gelegd. Door de aanschaf van certificaten kunnen inwoners in hetzelfde en aangrenzend postcodegebied deelnemen in de projecten. De deelnemers krijgen een korting op hun energierekening en verdienen zo hun investering terug. Het is met name interessant voor mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen, bijvoorbeeld omdat de ligging van het dak ongunstig is of omdat ze in een (gemeentelijk) monument wonen.

Samenwerking

De coöperatie werkt samen met onder andere de gemeente Drimmelen, Rabobank Amerstreek en ZLTO voor ondersteuning, advies en coaching. De initiatiefnemers hopen binnen een jaar het eerste project gerealiseerd te hebben. Bewoners kunnen zich naar verwachting binnen enkele maanden inschrijven.

Reacties