Column Jes!-sica Voets: Als gewassen feestvarkentjes?

Foto: Jessica Voets

Daar zit ik dan, in mijn huispak op de bank, met inmiddels de vierde doos tissues naast me. Keelontsteking en griep, ik ben er nog nooit zo ziek van geweest: een heftige afsluiting van 2018 en een al even heftig begin van 2019. Daar lusten de honden geen brood van.

Roedels
En laat het nu toevallig zo zijn dat het afgelopen jaar, volgens de Chinese astrologie, het jaar van de Hond was. Hierbij werd voorspeld dat onze maatschappij in het teken zou staan van loyaliteit, het verdedigen van idealen en op zoek gaan naar balans. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas zouden we weer ‘roedels’ vormen: groepen, dorpjes en stammen, zodat we sterker zijn in de aankomende oorlogseconomie.

Het jaar van de correctie
Volgens zowel Adjiedj als de Chinezen wordt 2019 een veelbelovender jaar. Vanaf 5 februari begint namelijk het jaar van het Varken, met een sfeer van overvloed. Menselijke verhoudingen veranderen waarbij gezelligheid, de goede dingen des levens en het gemeenschappelijk belang voorop staan. Ook pikken we niet zomaar alles meer. Volgens Adjiedj gaan we ‘het varkentje wel eens even wassen’ en ‘de varkensstal uitmesten’, en wordt 2019 een jaar van correctie: reguliere media worden niet meer zomaar geloofd en de gevestigde ondemocratische orde wordt door zowel links als rechts afgestraft. Daarnaast zal Italië laten zien dat links en rechts wel degelijk met elkaar kunnen regeren.

Pak je kans
Voor mij persoonlijk voorspelt het jaar van het Varken mooie dingen. En dat schrijf ik nu, kuchend en snuitend, vanachter mijn laptop. Vanuit hier kan het alleen maar beter. Misschien moest ook mijn ‘varkensstal’ worden uitgemest en maakt deze griep schoon schip, met ruimte voor nieuwe kansen en mogelijkheden.

En als 2019 correctie en ‘het varkentje wassen’ betekent, brengt dat dan voor ons als samenleving ook schoon schip? Een schone lei?

Kiezen we er dit jaar voor om niet meer te blijven hangen in de modder, en modder gooien? Kloppen we onszelf af, nemen we een lekker bad en maken we er als ware gewassen feestvarkentjes iets gezelligs van samen?

Aan ons de keuze…

jes!
Verhalen van kracht en hoop.
Radio-TV-Schrijfsels

Bron: Weekkrant Het Kanton

Reacties

0