Voorwaarts, mars! Loop mee met De Mars langs de Zuidwaterlinie

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal.

Van 16 tot en met 23 september 2018 rijgen wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waarin ook Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars meelopen. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. Op zondagmiddag 23 september komen de wandelaars vanuit beide richtingen in Heusden samen om een muzikaal slotfeest te vieren.

De Zuiderwaterlinie loopt van Grave tot Bergen op Zoom en is hemelsbreed 165 kilometer lang. In juni organiseerde Stichting Zuiderwaterlinie Events al het evenement De sprong.

Slotfeest

Om in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed aandacht te vragen voor de Zuiderwaterlinie sprongen tientallen parachutisten op vijf locaties op de Zuiderwaterlinie. De eeuwenoude waterlinie vormde niet alleen het speelveld voor de parachutisten, maar ook voor acteurs, muzikanten, vocalisten, poëten en dansers van het Zuiderwaterlinie Festival.

Van 16 tot en met 23 september vormt de Zuiderwaterlinie opnieuw het decor voor een prachtig evenement. De Mars trekt over de gehele lengte van de linie. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Elke dag start een etappe vanuit een gemeente aan de oostkant van de linie en een etappe vanuit de westkant. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af.

De Mars

De wandelaars lopen langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verteld, is er verrassend locatietheater en worden de wandelaars getrakteerd op Brabantse streekproducten. Samen met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt werd het educatieve programma ‘De Zuiderwaterlinie Zoemt!’ voor het basisonderwijs ontwikkeld: op speelse wijze maken leerlingen kennis met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Zij gooien hun zelfgemaakte zaadbommen langs de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) te bewonderen is. Ook worden de kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers tijdens iedere etappe op de route geplaatst. Zijn werk bestaat uit een blauwe draad, geregen door een grote houten naald, dat het landschap verbindt dat ooit door oorlog werd gespleten. De naalden in het landschap doen denken aan lansen en ander wapentuig. Naald en draad zijn hier echter niet bedoeld om te vechten, maar om te hechten. Het getergde landschap, door water in tweeën gespleten, is weer één.

Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henri Swinkels, verkende het nieuwe Zuiderwaterlinie wandelpad alvast. 20 weken lang wandelde hij om de verschillende schakels langs de linie symbolisch te verbinden. Tijdens elke etappe liepen er bewoners mee van het gebied waarin hij op dat moment wandelde. Zijn ervaringen zijn te bekijken via de vlogs.

Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen. Kijk hier voor meer informatie en deelname.

Reacties