Geeft wijn na bier plezier en bier na wijn venijn?

Foto: Pexels

Sommige Nederlanders nemen na het drinken van wijn geen bier. De reden hiervoor is het gezegde: ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’. Maar is deze volkswijsheid wel op waarheid berust?

Voor wie steevast geen bier drinkt na het nuttigen van wijn, om een kater te voorkomen, hebben we slecht nieuws. Je doet dit namelijk voor niets. Volgens verschillende experts heeft de volgorde van het drinken van alcoholische drankjes geen effect op hoe je je de volgende dag voelt. Het kan zelfs geen kwaad om verschillende soorten alcoholische versnaperingen met elkaar af te wisselen. Alleen de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt, heeft invloed op hoe fris je de volgende dag opstaat.

Maar waar komt het gezegd ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ dan vandaan? Het rijmpje kent haar oorsprong in de Middeleeuwen. In die tijd werd er volop alcohol gedronken, omdat het drinken van water doorgaans gevaarlijk was. Mensen met weinig geld dronken toen bier en de gegoede burgerij nuttigde wijn. Dat was zo omdat wijn duurder was dan bier.

Als je eerst bier dronk en later overstapte op wijn, betekende het dus dat je gestegen was op de maatschappelijke ladder. Als je daarentegen eerst wijn dronk en daarna bier, was je status achteruitgegaan. Precies zoals het gezegde ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ verkondigt.

Bron: KIJK

Het bericht Geeft wijn na bier plezier en bier na wijn venijn? verscheen eerst op Vrouw.

'

Reacties

article
4044
Sommige Nederlanders nemen na het drinken van wijn geen bier. De reden hiervoor is het
https://drimmelen.nieuws.nl/culinair/4044/geeft-wijn-na-bier-plezier-en-bier-na-wijn-venijn/
2016-10-19T13:00:52+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/92/2016/10/19161309/pexels-photo-87224-large.jpeg
bier, wijn
Culinair