Nationaal Park de Biesbosch 25 jaar

Nationaal park de Biesbosch bestaat 25 jaar. Al die jaren was directeur Peter van Beek van het Biesbosch Museum Eiland erbij. Was het deltagebied vroeger vooral alleen voor avonturiers en waaghalzen, tegenwoordig komen er zo ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar!

 

Wat de hoogtepunten zijn in die 25 jaar is voor Peter van Beek duidelijk; de komst van de zeearend en de bevers naar de Biesbosch. Ooit zijn er door staatsbosbeheer een paar bevers uitgezet, inmiddels zijn dat er ruim 300. Boswachter Jacques van der Neut, die al ruim 40 jaar door de Biesbosch vaart, heeft echter nog één wens: de komst van de otter.

In de afgelopen jaren is de Biesbosch zo ongeveer in omvang verdubbeld door minder landbouwgrond en meer natuur. Ook is het park steeds natter en ruiger geworden, zichtbaar door bijvoorbeeld de omgewaaide bomen langs het water. “Een mooi rivierbossenlandschap”, aldus Jacques van der Neut.

 

Varen door de Biesbosch is tegenwoordig erg populair. In tegenstelling tot voor 1970, toen er nog een getijdenverschil was van 2 meter, kan dat nu heel makkelijk.

Lees het hele artikel op Omroep Brabant