De Afvalrace – introductie Aldo Dorigo

Foto: Aldo Dorigo

Ik ben Aldo Dorigo, 33 jaar en woon sinds 2015 in Lage Zwaluwe. Ik ben getrouwd met Lindsey. Al vanaf mijn 20ste loopt mijn gewicht langzaam op naar zo’n 120 kilo afgelopen zomer. De afgelopen jaren heb ik zoals zoveel mensen verschillende pogingen gedaan om mijn gewicht onder controle te krijgen. En net als bij bijna iedereen is dat elke keer mislukt en ben ik na een korte tijd weer zwaarder dan dat ik begonnen was. In dit blog ga ik wekelijks vertellen over mijn ervaringen tijdens 180 dagen van de Afvalrace.

Het begon zo:

Afgelopen zomer kwam ik op Facebook een paar berichten tegen van Drimmelen.nieuws.nl. In deze berichten stonden fantastische verhalen van deelnemers aan het programma van de Afvalrace. Na veel twijfelen heb ik mij ingeschreven voor een informatie avond.

23 augustus naar VV Oosterhout gereden, benieuwd naar het verhaal van De Afvalrace, wordt het een slechte verkooppitch? Moet ik weer aan de vieze shakes? Ik hoorde iets over gratis… Gratis is natuurlijk altijd mooi. Eenmaal aangekomen in de bestuurskamer een bonte verzameling mensen uit de regio. Iedereen anders, maar iedereen met 1 gezamenlijke reden om er aanwezig te zijn. We hebben overgewicht en zijn het zat. We willen verandering. We willen fit en gezond worden.

Tijdens de informatieavond heeft Eric van Enforce/De Afvalrace uitgelegd hoe het werkt: hard werken, resultaat halen, geen shakes of dieet, maar zinnig eten, veel bewegen en vooral STOPPEN MET STOPPEN. Ook ik moet uit mijn comfort zone, ik moet het jojo-effect stoppen en in 1 lijn naar een duidelijk doel. De verhalen van Eric, en vooral van (oud-)deelnemers als Marieke kwamen flink binnen. Waarom kies je niet voor jezelf en je gezondheid? Waarom zou ik mijn gewichtsprobleem zover laten komen dat een dokter mij moet zeggen het op te lossen? Welke motivatie zoek ik om te investeren in mijn gezondheid? Hoe gelukkig wil je zijn, zul je zijn, als je weer een gezond gewicht hebt?

Die zelfde avond heb ik bij mijzelf de knop omgezet. Geen plannen, geen willen, maar doen. Ik heb dat doel op de berg en De Afvalrace begeleid me. Er is geen enkele reden waarom het niet kan. Er is geen enkele reden om het niet te doen. Vanaf nu kies ik voor mijzelf en voor mijn gezondheid.

Starten om niet meer te stoppen:

De week erna had ik contact met Michael de Mastertrainer uit Oosterhout en met Robin de Mastertrainer uit Ulvenhout. Wat was mijn precieze doel en wat had ik er voor over? De week erna had ik een persoonlijk gesprek met Michael. Nu de keuze gemaakt was, moesten we ook maar gelijk beginnen. We hebben een programma gemaakt nog zonder de personal coaching maar met 3x in de week groepstraining. Ik ging de eerste keer naar een 30 minuten fit training, bij Michael in Oosterhout en stiekem voor mijn doen erg vroeg in de ochtend. Wat was er een leuke sfeer; samen met andere sporters van elk niveau, maar allemaal volledig committed en allemaal bezig om fit en gezond te worden. Ik heb nog nooit zo gezweet van het sporten. Toen Michael zei, we beginnen met 50 squads wist ik dat het echt begonnen was.

Kick-Off evenement De Afvalrace.

Eind september werd ik uitgenodigd bij Robin en Michael in Ulvenhout bij het Jeugdland. Ik moest komen vertellen waarom ik zou moeten worden gekozen om als DE deelnemer voor de gemeente Drimmelen gratis deel te nemen aan de Afvalrace. Na een work-out kwamen ze met het hoge woord: Ik ben geselecteerd! Wat een overval. Gaaf, vet, superlatieven te kort. De dag erna was er een evenement en de kick off work-out. Alle deelnemers, waarvan een groot deel voor het eerst, kregen een persoonlijke spiegel voorgehouden. De interne motivatie moet je zoeken. Wees eerlijk voor jezelf en geef alles. Het blijft pittig om echt eerlijk te zijn naar jezelf en om keuzes te maken die je stiekem niet wil. Voor mij persoonlijk betekent dat ik verstandig omga met voeding, niet afraffelen en echt pushen om het maximale eruit te halen. We gaan vlammen. Na een wandeling was er ook nog een oefening voor alle geselecteerde sporters. Na jumping jacks, push ups, squads en nog veel meer, kregen we nog een pittige loop-uitdaging. We moesten vol gas de heuvel op en via de trap weer naar beneden en dat 3 keer. De mannen van Enforce Rotterdam konden me gelijk erna opvegen.

De 1e week Afvalrace

En zo komen we bij de eerste week van de Afvalrace. Omdat ik net met een nieuwe baan begonnen ben is mijn schema iets aangepast. Op maandagavond ga ik na mijn werk in Dongen naar VV Oosterhout. In een uur geeft Michael een gevarieerde les met squads, lunges, push-ups, sit-ups, looponderdelen en nog veel meer. Ik draag geen horloge want na ongeveer een half uur ben ik kapot en wil ik zeker niet weten dat er nog een half uur op de klok staat. Vanavond werden we ook nog even getrakteerd op een regenbui van een half uur. Uiteraard is dat nooit een excuus om te stoppen, te verslappen of om te zeuren. Want het doel heiligt de middelen, sommige zaken heb je wel invloed op en sommige niet. Focus op jezelf en niet drammen maar vlammen! Wat een heerlijk gevoel als je dan thuis onder de douche stapt.

Dinsdag rustdag, maar passie roept. Dus hup de tennisbaan op bij de Zwaluwse Tennisvereniging. We zijn begonnen aan de najaars-competitie en daarvoor even een goede training. Ik merk dat ik al fitter word, het loopvermogen is echt verbeterd. Tennis is een grote motivator voor mij. Ik weet dat ik met een gezond lijf mijn huidige niveau ver kan ontstijgen, want met 120 kilo over een tennisbaan rennen is gewoon niet ideaal.

Woensdag een ochtend training gepakt want ’s avonds met mijn vrouw Lindsey naar de film. Op het hoofdveld van VV Oosterhout een combinatie oefening. Sit-ups en hip bridges, Burpeys en de 16m heen en weer lopen. En dat in serie van 5 oplopend naar 20 herhalingen. En toen we dachten, poe wat zijn we moe, gaan we met zijn allen de tribune op; Squads op de rij stoeltjes van de tribune. Daarna de tribune op klimmen en hardlopen de heuvel af en op. Wat was ik blij na de eerste ronde. Totdat we begrepen dit nog 3x te gaan doen. Na een goede cooling down onder de douche gesprongen omgekleed en doorgereden naar het werk. Ongewoon hoe scherp en wakker ik me voel na een ochtend training.

Donderdag een welverdiende maar ook noodzakelijke rustdag gehouden. Ik tenniste al veel, maar de inspanning die ik nu lever is vele malen intensiever. Om blessures te voorkomen vrijdag ochtend vroeg voor de Personal Training en mijn eerste coaching gesprek. Vooral na het tennissen voelen mijn knieën wat overbelast. Gelukkig kan de fysio mij gerust stellen.

Vandaag in de sportzaal van Enforce in het Ulvenhoutse Jeugdland getraind. Mastertrainer Robin geeft vol gas. Via een livestream doet er zelfs nog een sporter mee die thuis zit met een ziek kind. Ook daarbij geen probleem, je sport gewoon mee. In de personal training nog dieper op de technische uitvoering van de oefeningen. Net dat tikkie verder strekken bij een superman en nog iets meer spanning op de buik, been en bil spieren.  Vervolgens een circuitje om en om de bokszak bewerken en lunges met stok. Het is heerlijk om alle frustratie en energie de bokszak in te rammen. Daarna het eerste weegmoment. Toch spannend en een tikje teleurstellend. Met Robin naar mijn voeding gekeken en wat aanpassingen gedaan. De afgelopen weken hebben we al zulke goede resultaten gehaald dat het nu even wat minder mag zijn, dat mag de pret niet drukken.

Volgende week kom ik weer met een nieuw blog. Kijk vooral op drimmelen.nieuws.nl of hun facebook. Ook op de facebook pagina van De Afvalrace en Enforce komen leuke Vlogs voortgangsfilmpjes van mijzelf en van mijn medesporters.

https://www.facebook.com/drimmelennieuws/

https://www.facebook.com/DeAfvalrace/

https://www.facebook.com/DeAfvalraceWestBrabant/

Aldo wordt begeleid door Enforce Breda, je kunt Aldo ook bij ons volgen via Facebook en YouTube

Reacties

0